Пошта Србије - ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОШТЕ, 9. ОКТОБАР Поштанска марка - документ времена,

9.10.2018.

Обележен Светски дан поште, 9. октобар

Дан глобалне поштанске заједнице Пошта Србије обележила је у Галерији „Прогрес” представивши изложбу „Поштанска марка на нитима свиле”, коју су припремили сликари и дизајнери  Поште Србије.

Девети октобар, Светски дан поште, обележавају све националне поштанске управе на дан када је 1874. у Берну основан Светски поштански савез. На оснивачком конгресу међу 22 земље оснивача била је и Кнежевина Србија.

Дан глобалне поштанске заједнице, која данас окупља 192 земље, Пошта Србије обележила је у Галерији „Прогрес” представивши изложбу „Поштанска марка на нитима свиле”, коју су припремили сликари и дизајнери  Поште Србије.

„Пошта Србије данас је признат члан Светског поштанског савеза и свакодневно предано ради на даљој модернизацији стандарда поштанске размене, испуњавајући основну мисију Светског поштанског савеза – унапређивање универзалне поштанске услуге. Пошта наставља да уводи новине, да користи савремене технологије ради повећања разноврсности и побољшања услуга, са акцентом на што бржи развој електронских сервиса у којима је будућност”, рекла је Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије.

Говорећи о приређеној изложби, директорка Петровић нагласила је да је поштанска марка документ времена, чувар традиције и вредности друштва, али говори и о изузетним унапређењима и догађајима, те тако представља драгоцену оставштину за будућност наших наследника.

Изложба „Поштанска марка на нитима свиле” обрађује мотиве са девет поштанских издања, која су посвећена градовима Србије, флори и фауни наше земље, мотивима из поштанске историје и светске културне баштине, на свили и платну.

Представљена су издања „Дан марке”, „Европа – Писмо: У очекивању писма”, „Европа – Писмо: Путеви писма”, „150 година од издавања прве поштанске марке у Србији”, „Европска заштита природе”, „Градови Србије – Београд, Нови Сад и Ниш”, „Фауна – градске птице”, Лунарни хороскоп – Година Змаја”, и „Лунарни хороскоп – Година Коња”.

На овај начин Пошта Србије још једном показује да је живи хроничар развоја новије историје српске државности, чувар традиције, али и иноватор и један од стубова технолошког развоја нашег друштва некада, и посебно данас у изазовима електронских комуникација и дигитализације којима с успехом одговара.

Поводом Светског дана поште, данас је у ПТТ музеју отворена и изложба „Организација поште и телекомуникација у Првом светском рату (1914–1918)”.