Пошта Србије - Ново издање поштанских марака

3.12.2018.

Ново издање поштанских марака

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра, Пошта Србије пустила  је у оптицај пригодну поштанску марку посвећену овом дану.

Међународни дан особа са инвалидитетом установљен је 1992. године када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан са циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Ове године се Међународни дан особа са инвалидитетом обележава графичким слоганом Ј=ДНАКИ. Слоган је интегрисан у мотив марке чији је аутор Јакша Влаховић, академски графичар РЈ „Србијамарка”, док је стручну сарадњу у реализацији филателистичког издања пружило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије.
Издање садржи пригодну поштанску марку номиналне вредности 23 динара, коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Марка је штампана у тиражу од 25.000 комада.

У духу препознатљиве друштвено-одговорне праксе, Пошта Србије се на овај начин придружује обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом, али и истиче да у свом пословању исказује посебну сензитивност за ову осетљиву групу грађана, како кроз подизање доступности услуга, тако и ангажовањем близу 400 запослених са инвалидитетом који су равноправни и корисни чланови Поштиног колектива.