Пошта Србије - Mарке са ликовима глумачких великана свечано уручене члановимa породица

26.3.2021.

Mарке са ликовима глумачких великана свечано уручене члановимa породица

Данас је у ПТТ музеју в.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић члановима породица и наследницима глумачких великана уручио пригодне поштанске марке на којима су ти глумци и глумице приказани у новом пригодном филателистичком издању „Великани српског глумишта”, које Пошта Србије данас пушта у оптицај, у сарадњи са Удружењем драмских уметника Србије.

Филателистички комплет овог издања, Ђорђевић је уручио и глумици и новинарки Стеванки Чешљаров, у знак захвалности за њен лични допринос српском театру. Уручењу су присуствовали нови директор ПТТ музеја Виктор Лазић, нови директор Србијамарке Адам Софронијевић, и секретар Удружења драмских уметника Србије Бранислава Атанацковић.

На новим поштанским маркама налазе се портрети осам глумачких легенди, славних и обожаваних глумица – Љиљане Крстић (1919–2001), Татјане Лукјанове (1923–2003), Радмиле Андрић (1934–2018), и Милене Дравић (1940–2018), и чувених награђиваних доајена – Миодрага Радовановића Мргуда (1929–2019), Михаила Мише Јанкетића (1938–2019), Марка Николића (1946–2019), и Предрага Ејдуса (1947–2018), а ова филателистичка серија излази уочи Светског дана позоришта – 27. марта.

„Поштанска марка као један од симбола националне културе говори о вредностима,

наслеђу и идејама једног друштва, мотиви се пажљиво бирају, а наше марке одликују се ручном израдом цртежа и слика, по чему су посебно цењене у земљи и свету. Како марке остају занавек, попут уметничких достигнућа и дела наших глумачких великана, оне ће чувати успомену на њих за будуће генерације”, изјавио је в.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић и захвалио се Удружењу драмских уметника Србије.

Издање садржи осам марака, четири коверта првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Ауторка марака је академска сликарка мр Марина Калезић, док је стручну сарадњу у реализацији издања обезбедило Удружење драмских уметника Србије. До сада су на поштанским маркама на укупно девет издања, 72 марке посвећене глумачким великанима.