Пошта Србије - Марка Степски соко конкурише за најлепшу марку Европе

11.5.2021.

Марка Степски соко конкурише за најлепшу марку Европе

Пошта Србије ће се и ове године такмичити на избору за најлепшу марку издања ЕВРОПА 2021, на тему угрожених националних дивљих врста, са поштанским операторима из целе Европе. Онлајн гласање публике почело је 9. маја, а сви заинтересовани могу да гласају до 9. септембра. Изаберите Србију и гласајте за нашег националног кандидата на линку http://www.posteurop.org/europa2021.

На овом престижном такмичењу, Пошта Србије учествује са марком – Степски соко (Falco cherrug) номинале 30 динара, издања које се пушта у оптицај 12. маја. Сваке године у свом програму Пошта Србије има специјално издање пригодних поштанских марака Европа, које се ради под покровитељством Асоцијације јавних поштанских оператора – ПостЕвропа, која сваке године задаје тему емисије и спроводи такмичење за најлепшу марку. Од 2007. године, увођењем онлајн гласања, уз проглашење победника по оцени стручног жирија, бира се и најлепша марка по гласовима публике.

Пригодно издање ЕВРОПА Поште Србије – Угрожене националне дивље врсте, са две марке у табацима од осам марака са вињетом у средини, једним пригодним ковертом првог дана и пригодним жигом, излази 12. маја, и има за мотиве строго заштићене врсте код нас – степског сокола (Falco cherrug) и ушату шеву (Eremophila alpestris). Стручну сарадњу пружио је др Марко Раковић, из Природњачког музеја у Београду, док је уметничка реализација издања дело мр Марије Влаховић, креаторке марака Поште Србије.