Пошта Србије - Обележен Дан Поште Србије

7.6.2021.

Обележен Дан Поште Србије

Развој нових и унапређење постојећих услуга, увођење стимулативног начина обрачуна зарада за запослене у технологији, раст финансијских показатеља и исплата зараде из добити за 2020. годину, само су део резултата којима су испуњена обећања новог руководства дата запосленима и којима Пошта Србије данас обележава свој дан – 7. јун. 

„За три месеца, добрим управљањем успели смо да стабилизујемо финансијске показатеље и створимо услове да у наредном периоду побољшамо материјални положај запослених. Запослени су лице Поште Србије и само ако су они задовољни, грађанима Србије можемо да пружимо квалитетну услугу што је апсолутни приоритет и основа наших развојних планова”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије на свечаности која је данас одржана у ПТТ музеју.

Он је истакао да ће главни покретачи развоја Поште Србије, као друштвено-одговорне компаније, бити иновативне поштанске и логистичке услуге, засноване на дигитализацији и зеленим технологијама. Ђорђевић је, између осталог, најавио замену возног парка еколошким возилима на електрични и хибридни погон, нове униформе за запослене, као и увођење пакетомата, уз побољшање услова рада запослених кроз реновирање и модернизацију пошта широм Србије.

„Сви планови усмерени су на то да Пошта Србије у што краћем временском периоду постане најјача компанија у Србији”, истакаo је Зоран Ђорђевић. Он jе захвалио премијерки Ани Брнабић на продршци Владе у процесу дигитализације у ком Пошта тесно сарађује са Канцеларијом за информационе технологије и е-управу.

Дан Поште Србије обележен је почетком рада интернет продавнице е-филателија, чиме ће светској јавности бити омогућено да на једноставан начин дође до филaтелистичких издања Поште Србије. У ПТТ музеју је отворена и тематска изложба „Писма и поштари 19. века, у сарадњи са Музејом књиге и путовања Удружења „Адлигат”. Изложба приказује преписку стару две стотине година истакнутих личности српског друштва – ту је писмо Кнеза Милоша, које је из Беча упутио 1841. године књегињи Љубици у Београд, а написао га је по „заповести кнежевој” Анастас Јовановић, коверта коју је исписао лично Вук Караџић Марији Милутиновић Пунктаторки, као и писмо-наредба Хајдук Вељка Петровића, написано у Неготину 23. маја 1812. године, до недавно непознато јавности. Изложба траје до 21. јуна.

Свечаности у ПТТ музеју присуствовали су представници Владе Републике Србије, пословни партнери и представници синдиката, као и најстарији пензионери – поштари. Дан Поште Србије обележава се 7. јуна по новом календару, 25. мајa по старом, у знак сећања на дан када је 1840. године почела сa радом прва пошта у Београду што се, уједно, сматра и званичним почетком јавног поштанског саобраћаја у Србији.