Пошта Србије - Руски космонаути и Пошта Србије дају подршку деци оболелој од рака

22.6.2021.

Руски космонаути и Пошта Србије дају подршку деци оболелој од рака

Пошта Србије организовала је данас у ПТТ музеју дружење руског космонаута  Сергеја Куд-Сверчкова и његове колегинице Анастасје Степанове са децом оболелом од рака. Ови малишани су у организацији Фондације „Заједно за младе - проф. др Даница Грујичић“, као аутори 34 ликовна рада, учествовали у међународном програму Државне корпорације Руске Федерације за космичке активности „Роскосмос“ и руске добротворне организације „Јединство“ (енг. Unity) која пружа психолошку подршку онколошким болесницима.

У оквиру овог програма, цртежи малишана из Србије, заједно са радовима деце из још девет земаља, нашли су се на свемирским оделима која су добила назив „Сањар“ јер радови представљају изразе снова и жеља малих аутора. Руски космонаути однели су 9. априла ова одела на Међународну свемирску станицу, где их је дочекао и гост Поште Србије, космонаут Сергеј Куд-Сверчков, који је у свемиру боравио од октобра прошле године до 17. априла.

Куд-Сверчков и Анастасија Степанова, која је и истраживач при Руској академији наука, током дружења са малишанима у ПТТ музеју, реализовали су радионицу арт терапије по програму хуманитарне организације „Јединство“, чији су обоје амбасадори. За ту прилику, из Русије су донели специјалну дидактичку опрему, а на крају радионице малишанима су поделили дипломе.

Руски космонаути, који у нашој земљи бораве у организацији Поште Србије, претходно су били гости вршиоца дужности директора ЈП „Пошта Србије“ Зорана Ђорђевића, ком су поклонили фотографију свемирске летелице којом су цртежи наших малишана однети у свемир.

Зоран Ђорђевић је том приликом истако да се Пошта, као друштвено одговорна компанија, бори за бољи положај не само својих запослених, већ и свих грађана Србије, а посебно осетљивих друштвених група.

„Посебно нас радује информација да је учешће деце из Србије оболеле од рака у међународном пројекту руске организације „Јунити“ и „Роскосмоса“, позитивно утицало на њихово здравствено стање. Срећни смо што је Пошта, као организатор данашње посете руских космонаута, добила прилику да пружи и додатни допринос кроз дружења ових малих хероја са космонаутима - херојима модерног доба“, изјавио је Зоран Ђорђевић.

Космонаути Сергеј Куд-Сверчков и Анастасија Степанова ће у петак, 25. јуна у ПТТ музеју свечано затворити изложбу „Српска и руска филателија о космосу“ коју је Пошта организовала поводом јубилеја 60 година од првог лета човека у космос.