Пошта Србије - Руски космонаути затворили изложбу „Српска и руска филателија о космосу“

25.6.2021.

Руски космонаути затворили изложбу „Српска и руска филателија о космосу“

Руски космонаут Сергеј Куд-Сверчков и његова колегиница Анастасја Степанова данас су у ПТТ музеју затворили изложбу „Руска и српска филателија о космосу“ која је отворена 12. априла, на дан када је пре 60 година, Јуриј Гагарин као први човек у историји полетео у космос. ЈП „Пошта Србије“ је изложбу организовала уз подршку Државне корпорације Руске Федерације за космичке активности „Роскосмос“, чији је припадник и Сергеј  Куд-Сверчков, и подршку удружења „Адлигат“.

Ова, прва посета активног руског космонаута Србији после 52 године, реализована је захваљујући сарадњи в.д. директора ЈП „Пошта Србије“ Зорана Ђорђевића са директором „Роскосмоса“ Димитријем Рогозином и представља наставак сарадње започете у априлу, када је Пошта Србије издала и пригодно филателистичко издање „60 година првог лета човека у космос“.

„Посету руских космонаута Пошта Србије организовала је како би испунила жељу деци оболелој од рака, која су учествовала у међународном пројекту руске хуманитарне организације „Јунити“ и „Роскосмоса“, у оквиру ког су малишани из Србије послали 34 ликовна рада пренесена на свемирско одело под називом „Сањар“. Њихове снове преточене у свемирско одело, руски космонаути су однели на Међународну свемирску станицу, а ми смо овим храбрим малишанима с радошћу испунили жељу да упознају своје хероје - космонауте“, изјавио је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије и додао да су радови насликани на специјалној радионици која је организована том приликом за нашу децу у ПТТ музеју - следећи који ће одлетети у космос.

Сергеј Куд-Сверчков провео је 185 дана на Међународној свемирској станици са које се вратио 17. априла, а Србија је прва земља коју посећује након боравка у свемиру.

И он и његова колегиница, Анастасија Степанова, захвалили су се Пошти Србије на изузетном пријему и прилици да се друже са децом која су учествовала у овом међународном пројекту и могућности да малишанима донесу радост и наду да се снови могу остварити.