Пошта Србије - Специјално филателистичко издање и златна марка – 650 година града Крушевца

28.6.2021.

Специјално филателистичко издање и златна марка – 650 година града Крушевца

Поводом прославе 650 година града Крушевца, Пошта Србије издала је специјално филателистичко издање са знаменитостима тог града у оквиру ког је, први пут у Србији, израђена и златна пригодна марка. Вршилац дужности директора ЈП „Пошта Србије” Зоран Ђорђевић данас је у Крушевцу представио златну марку која је урађена у само једном примерку.

„Јубилеј града Крушевца је један од најзначајнијих догађаја за Србију, ком се Пошта Србије придружује историјским догађајем за српску националну филателију – издавањем златне поштанске марке, која представља знак посебног поштовања који желимо да посветимо „царском граду” – граду Крушевцу, једном од симбола наше богате историје”, изјавио је директор Ђорђевић.

У међународним оквирима, златне поштанске марке израђују само највећи светски поштански оператори. Златна поштанска марка Поште Србије представља симбол града Крушевца – споменик косовским јунацима, а израђена је техником ласерског гравирања од жутог злата.

Пошта Србије и ПТТ музеј, у сарадњи са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, придружили су се обележавању јубилеја града Крушевца и пригодном изложбом ретких и вредних предмета везаних за историју овог града. У Главној пошти у Крушевцу, изложени су изузетно редак средњевековни женски прстен из прве половине 14. века, сабља из Првог српског устанка типа „килич” са канијом и две изузетне аустријске карте из XVII и XVIII века, које сведоче о томе да су, чак и током Отоманске окупације Србије, Аустрија и Европа сматрали Косово и Метохију саставним делом Србије. Наведени експонати део су збирке „Адлигата”, које је ово удружење ексклузивно за ову прилику уступило ПТТ музеју.