Пошта Србије - Гласање: избор поштанске марке 140 година дипломатских односа Србије и САД

1.7.2021.

Гласање: избор поштанске марке 140 година дипломатских односа Србије и САД

Ове године Србија и Сједињене америчке државе прослављају велики јубилеј –140 година од како постоје званични дипломатски односи две државе. Годишњица успостављања дипломатских односа обележава се у жељи да се међусобни односи још више унапреде. Србија и САД данас деле много тога, сличне националне симболе, успешне људе који су стварали у обе земље и многе заједничке вредности и интересе.

Поводом великог јубилеја ЈП „Пошта Србије” у сарадњи са амбасадом САД у Београду, 15. октобра 2021. године емитује две пригодне поштанске марке у форми блока. Како би мотиви ове важне емисије пригодних поштанских марака у што већој мери осликали оне вредности, симболе и људе који се у јавности Србије доживљавају као најснажнија веза Србије и САД, ЈП „Пошта Србије”, амбасада САД у Београду и компанија Rakuten Viber организују гласање путем апликације Вајбер за најбољи предлог за пригодну поштанску марку поводом 140 година дипломатских односа Србије и САД.

Више од милион и сто хиљада чланова заједнице Viber Srbija биће у прилици да гласа у посебној анкети за један од пет предлога које су израдили професионални аутори поштанских марака ЈП „Пошта Србије”. Гласање за чланове заједнице Viber Srbija биће отворено од петка, 2. јула у 10 часова, на линку: http://skr.rs/zsrw, а победник ће бити проглашен у понедељак, 5. јула.

Победничко решење биће објављено и на заједници Viber Srbija 5. јула после 10 часовa и 15. октобра ће се наћи на поштанској марки којом се слави 140 година дипломатских односа Србије и САД.

Током свечаног пријема поводом америчког празника Дана независности 4. јула, који се организује у резиденцији америчког амбасадора у Београду 2. јула, званице ће бити у прилици да виде изложене предлоге уметничких дела аутора поштанских марака ЈП „Пошта Србије” и предлоге изгледа емисије израђених на основу ових уметничких дела, као и да гласају за најбољи предлог. Ово је први пут да ЈП „Пошта Србије” у сарадњи са једним дипломатским представништвом у Београду и компанијом Rakuten Viber организује овакво промотивно гласање. Масовност гласања, коју обезбеђује апликација Вајбер, додатни је допринос изградњи бољих односа Србије и САД, а учешће грађана допринеће избору пригодне поштанске марке која је најрелевантнији показатељ оних вредности које данас спајају Србију и САД.