Пошта Србије - У ПТТ музеју одржана трибина посвећена Николи Тесли

10.7.2021.

У ПТТ музеју одржана трибина посвећена Николи Тесли

Трибина „Култура путем поште” одржана је вечерас у ПТТ музеју поводом 165 година од рођења Николе Тесле. Предавање „Никола Тесла и начело хармоније у српској култури” одржао је др Предраг Милосављевић, доцент на Учитељском факултету у Београду, међу чијим најзначајнијим научним радовима се налази и рад о геометријско-пропорцијским основама Теслиних резултата истраживања из Колорадо Спрингса.

Милосављевић је говорећи о идеји, приступу и резултатима Теслиног рада указао на основне утицаје у вези са начелом хармоније које је било неговано у српској култури током 19. и 20. века, а чији се корени запажају и у наслеђу средњевековне Србије. Истакао је да је начело хармоније и основно полазиште са кога су српски мислиоци развијали поглед на свет и стваралаштво у односу на културу из које потичу.

„Наш великан Никола Тесла је ту идеју подигао на виши ниво кроз начело хармоније у свом научном раду. Тесла је био први који је својим радом успео да уради оно што други нису, а то је да технологизује хармонију и на тај начин рад својих електричних машина и уређаја усклади са начином функционисања природе”, закључио је Милосављевић.

Окупљене је у име Поште Србије и ПТТ музеја поздравио Марко Јелић, истакавши да му је посебно задовољство што је након више од годину дана уприличена традиционална трибина и поновни сусрет са публиком уживо на добро познатом месту, у ПТТ музеју. Подсетио је да ПТТ музеј годинама организује догађаје у част Николе Тесле, као и да је циклус трибина посвећених животу и раду овог светски признатог научника увек представљао изузетне предаваче и познаваоце Теслиног живота и рада.

ПТТ музеј од скоро је отворен за посетиоце и током викенда, у радном времену уторком, средом, петком и недељом од 10 до 18 часова, а четвртком и суботом од 12 до 20 часова.