Пошта Србије - Поштанске марке у част „Франкофоније”

14.7.2021.

Поштанске марке у част „Франкофоније”

Пошта Србије организовала је данас у ПТТ музеју промоцију пригодних поштанских марака „Франкофонија”, у част међународне организације основане 1961. године у Монтреалу, са циљевима академске сарадње у оквирима француског језичког подручја (AUF – Agence universitaire de la Francophonie), од изузетног значаја за развој Франкофоније.

Промоција је одржана у присуству Њ.Е. амбасадора Француске у Србији Жан-Луја Фалконија, представника Министарства спољних послова Републике Србије и в.д. директорa Поште Србије, Зорана Ђорђевића.

„Високо ценимо резултате Франкофоније, а њен рад важан је и утицајан на широком географском подручју, као и у Србији, што се препознаје и у активном учешћу државе Србије у платформи организације, као и настојањима да се постигне још чвршћа и свеобухватнија сарадња. Уз захвалност на свему што је до сада урађено Републици Француској, Организацији и свим чланицама, посебна нам је част да данас, на национални празник Француске, представимо марку која слави заједничке вредности на којима желимо да градимо и садашњост и будућност – једнакост, комплементарност и солидарност, на којима почива и делује ова пријатељска организација”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директорa Поште Србије, који је амбасадору Француске Жан-Лују Фалконију честитао национални празник и уручио поклон издање пригодних поштанских марака.

„Желим да поздравим Зорана Ђорђевића кога дуго познајем и који је пријатељ Француске. Франкофонија се не своди само на Француску, она представља велику породицу од 300 милиона људи на свим континентима, која наставља да расте, француски је пети језик на свету, а 95.000 ученика у Србији данас учи француски језик”, рекао је амбасадор Жан-Луј Фалкони. Додао је и да полазећи од историјских односа Француске и Србије и статуса Србије као придруженог члана Међународне организације Фанкофонија од 2018. године, поздравља проактивну политику развоја франкофоније у Србији.

Пригодно филателистичко издање садржи поштанску марку номиналне вредности 85 динара штампану у шалтерским табацима од десет марака, коверат првог дана ФДЦ и пригодан жиг. Издање је приређено у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, док је уметничка реализација издања дело Анамари Бањац, креаторке марака и вредносница Поште Србије.