Пошта Србије - Изложба „Михајло Пупин: живот и дело” представљена у Нишу

21.7.2021.

Изложба „Михајло Пупин: живот и дело” представљена у Нишу

ПТТ музеј Поште Србије, Историјски архив у Нишу и Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” приредили су изложбу „Михајло Пупин: живот и дело” у Историјском архиву у Нишу. Изложба посвећена Пупину као непресушном извору инспирације, јавности представља мање познате фрагменте из његовог живота и један је од првих пројеката реализованих на основу недавно потписаног Протокола о сарадњи између ПТТ музеја и нишког Историјског архива.

На изложби која је за посетиоце отворена до 14. августа, представљена су оригинална писма Николе Тесле о Пупину упућена Радоју Јанковићу, југословенском конзулу у Њујорку, из фонда Адлигатовог „Музеја књиге и путовања”, као и Пупиново писмо инжењеру Цветановићу, у коме му захваљује на једној пошиљци, које се чува у фонду Историјског архива у Нишу.

Аутентична писма Николе Тесле од посебног су значаја, јер причају потпуно другу причу у односу на ону опште познату – у њима Тесла са доста бриге образлаже свој поглед на Пупинову болест. Писма су писана изванредном ћирилицом, а нарочито је значајно то што он у њима тражи да посети Пупина у болници.