Пошта Србије - Гласање на европском избору за најлепшу поштанску марку траје још 7 дана

2.9.2021.

Гласање на европском избору за најлепшу поштанску марку траје још 7 дана

Марка Поште Србије Степски соко, национални је кандидат на такмичењу за избор најлепше поштанске марке издања ЕВРОПА 2021, под покровитељством Асоцијације јавних поштанских оператора ПостЕвропа (PostEurop), која сваке године задаје и тему такмичења, а ове године то су угрожене националне дивље врсте.

Уз проглашење победника по оцени стручног жирија, бира се и најлепша марка по гласовима публике. Избор је отворен за јавност, а на све популарнијем онлајн гласању за ова специјална и вредна филателистичка издања поштанских оператора из целе Европе, могу учествовати сви грађани, подједнако као и филателисти и љубитељи филателије.

Позивамо све грађане да својим гласовима допринесу што бољем пласману нашег кандидата са мотивом строго заштићене врсте код нас Степски соко (Falco cherrug). Гласа се по принципу „један клик – један глас”, на линку http://www.posteurop.org/europa2021. Пригодно издање, као и избор мотива, поред вредновања уметничких домета нашег креативног решења, имају за циљ и промоцију очувања и заштите природе и живог света, чему је неопходно да заједнички допринесемо. Сви заинтересовани могу да гласају још само седам дана, до 9. септембра!

Сваке године у оквиру свог програма издања пригодних поштанских марака, Пошта Србије издаје емисију ЕВРОПА, једно од најзначајнијих и најпопуларнијих издања, и такмичи се на избору за најлепшу марку издања Европа. Овогодишња емисија Европа – Угрожене националне националне дивље врсте, са две марке са мотивима строго заштићених врста код нас степског сокола (Falco cherrug) и ушате шеве (Eremophila alpestris), у шалтерским табацима од осам марака са вињетом у средини, једним пригодним ковертом првог дана и пригодним жигом, у оптицају је од 12. маја. Стручну сарадњу пружио је др Марко Раковић, из Природњачког музеја у Београду, док је уметничка реализација издања дело мр Марије Влаховић, креаторке марака Поште Србије.