Пошта Србије - Јубилеј дипломатских односа Србије и Мексика oбележен на поштанским маркама

14.9.2021.

Јубилеј дипломатских односа Србије и Мексика oбележен на поштанским маркама

На пригодној свечаности у ПТТ музеју, Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије, и Њ.Е. амбасадор Мексика у Београду Карлос Исауро Феликс Корона, промовисали су најновије издање пригодних поштанских марака у част 75-годишњице дипломатских односа Србије и Мексика. Јубилеј навршен у мају, током целе године обележава се низом манифестација, а остаће забележен и у богатој филателистичкој продукцији Поште Србије.

„Од када је Мексико отворио своју Амбасаду у Београду никада, ни у једном тренутку није затворио врата и увек је био близак српском народу у току историјских дешавања у области Западног Балкана, а у складу са својим принципима спољне политике, међународног права и стабилног пријатељства, Мексико је подржавао суверенитет и територијални интегритет Србије. Континуирано присуство Мексика у Србији у основи произлази из нашег уверења да су прави пријатељи увек ту, и у добрим, и у лошим тренуцима”, поручио је амбасадор Феликс Корона.

„Вишедеценијско пријатељство и сарадњу са нама блиском државом, са којом упркос географској удаљености делимо бројне заједничке вредности и међусобно се подржавамо и уважавамо, пригодно и симболично обележавамо на националном симболу какав је поштанска марка, са препознатљивим мотивима националног, историјског и културног наслеђа наших земаља, који остаје за будуће генерације. Спремни смо да појачамо наше везе и продубимо наше пријатељство, чему ће Пошта Србије активно допринети подршком у развоју трговинске и културне размене”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије. Ђорђевић је амбасадору честитао предстојећи национални празник Мексика и уручио поклон издање пригодних поштанских марака.

На пригодном издању поштанских марака, на две марке у блоку и пригодном коверту, мотиви у првом плану су Београдски победник и мексички Споменик независности, а у позадини важни културно-историјски споменици, спојени заставама и националним мотивима обе земље у виду моста. Издање је реализовано у сарадњи са амбасадором Феликсом Корона и Амбасадом Мексика у Србији, у уметничкој реализацији Марије Влаховић, креаторке марака Поште Србије.

На пратећој изложби „500 првих марака Мексика (1879-1945)”, приказана је збирка поштанских марака која илуструје веома разноврстан и богат филателистички развој Мексика у изабраном периоду. Збирку је ПТТ музеју позајмио Музеј књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, а за посетиоце је у ПТТ музеју отворена до 21. септембра.