Пошта Србије - Пошта се придружила манифестацији Дани духовне културе Русије у Србији

24.9.2021.

Пошта се придружила манифестацији Дани духовне културе Русије у Србији

У оквиру манифестације Дани духовне културе Русије у Србији, која се одржава поводом 145. годишњице почетка Српско-турског рата и доласка Руског добровољачког покрета у Србију, данас је у ПТТ Музеју свечано отворена изложба „Василије Поленов: српски рат очима руског уметника”. Пошта Србије придружује се обележавању овог јубилеја и филателистичким издањем „Српско-турски рат: 145 година од доласка руских добровољаца”, које је, такође, данас представљено.

Свечаности у ПТТ музеју, између осталих, присуствовали су и заменица министра културе Руске Федерације, Олга Јарилова, амбасадор Руске Федерације, Александар Боцан-Харченко, помоћница министра културе и информисања Републике Србије, Данијела Ванушић, као и директорка Музеја Поленова, Наталија Поленова.

„Патриотска и друштвена улога поштанске службе посебно је добијала на значају у ратним и ванредним околностима, када је њена мисија повезивања људи неретко имала пресудан утицај на историјске околности. Зато је Пошта Србије с великим поносом прихватила да овом изложбом и пригодним филателистичким издањем ода почаст руским добровољцима, који су се борили на страни Србије, али и да потврди истинску посвећеност наше државе и народа дугорочном пријатељству са руским народом”, изјавио је Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Изложба Василије Поленов: српски рат очима руског уметника” приказује радове које је овај велики руски ликовни уметник, добровољац и академик, направио на фронту, када се борио на страни Срба у Српско-турском рату (1876). Изложени су експонати који се чувају у фондовима Третјаковске галерије и Музејског комплекса Василија Поленова, као и одломци из његових „Дневника руског добровољца”, који су током 1877. године објављени у часопису „Пчела”. На изложби су приказани и вредни експонати из фундуса музеја Удружења „Адлигат”, који сведоче о улози руских добровољаца у Српско-турском рату. Изложба је за посетиоце отворена до 7. октобра.

Дела Василија Димитријевича Поленова нашла су се и на филателистичком издању под називом „Српско-турски рат: 145 година од доласка руских добровољаца”, које је настало у сарадњи Поште Србије и Руског дома у Београду, а које се од данас налази у оптицају.