Пошта Србије - Светски дан поште 9. октобар – порука директора Светског поштанског савеза

9.10.2021.

Светски дан поште 9. октобар – порука директора Светског поштанског савеза

Поводом Светског дана поште – 9. октобра, генерални директор Светског поштанског савеза Бишар А. Хусеин упутио је пригодну поруку.

Иновације за опоравак

Сви ми дугујемо захвалност малом броју појединаца чија креативност и иновативност помажу свету да побегне из канџи пандемије ковида-19. 

На почетку ове кризе постојала је забринутост да ће за развој вакцине против вируса бити потребно много година. Уместо тога, изузетном сарадњом појединаца, компанија и организација, произведена је вакцина у року од годину дана. Заједно са медицинским сестрама и лекарима, који су свакодневно ризиковали своје животе, научници и истраживачи који су развили вакцину против ковида-19, глобални су хероји.

Њихов тријумф у постизању овог медицинског подвига довео је до спречавања инфекција, а самим тим и до сузбијања ширења вируса: искрено се надамо да ће то довести до боље будућности.

Прича о томе како је ова иновација промовисала решења која мењају живот једна је од оних на које се глобално пословање, а посебно међународни поштански сектор, могу угледати. 

Ковид-19 није само зауставио велики део међународног поштанског сектора у значајним периодима, већ је и поткопао пословне стратегије и планове. У том контексту, сектор је био приморан да постане креативан и развије нове идеје и методе за опслуживање корисника.

Појавиле су се нове друштвене и економске поштанске услуге, појавили су се креативни начини доставе пошиљака, а е-трговина је напредовала у многим деловима света. У многим земљама и територијама, поште су такође укључене у испоруку вакцине крајњим корисницима користећи сложене методе хладног складиштења, нудећи платформе за резервације вакцинација, па чак и обезбеђујући простор за центре за вакцинацију. Ове активности су непобитан доказ колико је Пошта неодвојива од друштва и корисника које опслужује. 

Овај агилни приступ услугама и пословању такође пружа наду за будућност поштанског сектора. Често смо допуштали да песимизам замагли нашу визију о поштанској будућности, а ипак су поште изнова доказивале своју способност да се, уз доста отпорности, подигну у било којој прилици и наставе да пружају услуге.

Када је ковид-19 захватио све земље света, укључујући успостављену инфраструктуру ланца снабдевања, Пошта је и даље проналазила начин да настави да нуди услуге заједницама.

Управо ту иновативност пошта и њихову отпорност у служењу заједницама славимо поводом Светског дана поште. 

Тема овогодишњег Светског дана поште је „Иновације за опоравак”!

Заједно, научимо лекције произашле из пандемије ковида-19 и схватимо да иновације нису само додатак; то је покретачка снага опоравка и оно што овај сектор чини важним за милијарде људи.

Желим вам успешно обележавање Светског дана поште.

Бишар А. Хусеин

Генерални директор Светског поштанског савеза