11.10.2021.

Пригодне поштанске марке за јубилеј Покрета несврстаних

Пошта Србије издала је специјалну емисију пригодних поштанских марака „60 година од Прве конференције Покрета несврстаних – Београд 1961. године”, у част великог дипломатског јубилеја и изузетно важног међународног догађаја, који представља Прва конференција Покрета, одржана од 1. до 6. септембра 1961. године у Београду.  

Београдска конференција Покрета несврстаних означава и почетак важне међународне улоге за групу држава које су се залагале за идеале равноправне сарадње, отворености и једнакости у међународним односима.

Пригодне поштанске марке допринеће промоцији принципа, идеала, и значаја Покрета несврстаних који има и данас, чему Република Србија остаје дубоко посвећена, али и подсећању на значај Београда и некадашње Југославије у процесу формирања и деловања Покрета несврстаних.

Ово специјално издање обогаћено је дигитализованим материјалом који се може очитати преко два QР кода на табачићу издања – QР код у горњем десном углу, видљив и на дигиталном приказу издања, води на страницу https://efilatelija.posta.rs/wordpress/, а QР код у доњем левом углу води на страницу са дигитализованим артефактима из времена одржавања Прве конференције Покрета несврстаних, и може се очитати само са штампаног табачића издања (стога је на приказу замењен словима).

У реализацији издања које је од данас у оптицају, стручну сарадњу пружио је Музеј Југославије. Графичка обрада издања дело је Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије.