Пошта Србије - Пригодне поштанске марке за јубилеј Покрета несврстаних

11.10.2021.

Пригодне поштанске марке за јубилеј Покрета несврстаних

Пошта Србије издала је специјалну емисију пригодних поштанских марака „60 година од Прве конференције Покрета несврстаних – Београд 1961. године”, у част великог дипломатског јубилеја и изузетно важног међународног догађаја, који представља Прва конференција Покрета, одржана од 1. до 6. септембра 1961. године у Београду.  

Београдска конференција Покрета несврстаних означава и почетак важне међународне улоге за групу држава које су се залагале за идеале равноправне сарадње, отворености и једнакости у међународним односима.

Пригодне поштанске марке допринеће промоцији принципа, идеала, и значаја Покрета несврстаних који има и данас, чему Република Србија остаје дубоко посвећена, али и подсећању на значај Београда и некадашње Југославије у процесу формирања и деловања Покрета несврстаних.

Ово специјално издање обогаћено је дигитализованим материјалом који се може очитати преко два QР кода на табачићу издања – QР код у горњем десном углу, видљив и на дигиталном приказу издања, води на страницу https://efilatelija.posta.rs/wordpress/, а QР код у доњем левом углу води на страницу са дигитализованим артефактима из времена одржавања Прве конференције Покрета несврстаних, и може се очитати само са штампаног табачића издања (стога је на приказу замењен словима).

У реализацији издања које је од данас у оптицају, стручну сарадњу пружио је Музеј Југославије. Графичка обрада издања дело је Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије.