Пошта Србије - Представљене марке поводом 140 година српско-америчких дипломатских односа

27.10.2021.

Представљене марке поводом 140 година српско-америчких дипломатских односа

Пошта Србије представила је данас пригодно филателистичко издање у част 140 година од успостављања српско-америчких дипломатских односа. На свечаности одржаној у ПТТ музеју, у присуству државног секретара Министарства спољних послова Немање Старовића, вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић уручио је Амбасадору САД у Београду Ентонију Годфрију и специјални поклон ове филателистичке едиције за председника САД Џозефа Бајдена.

„Пошта Србије своју друштвено одговорну улогу остварује и подршком политици Владе и председника Републике Србије, као и Министарства спољних послова, што чини на својствен начин и уз јасну поруку да је Србија земља која има велики број пријатеља, у које свакако спадају и САД. Србија је велики пријатељ САД и верујем да ће наше две земље бити заједно и на путу у будућност и то је порука коју Пошта Србије овим филателистичим издањем симболично преноси“, изјавио је Зоран Ђорђевић.

Амбасадор Годфри захвалио је Пошти Србије на филателистичком издању којим се, како је рекао, на оригиналан начин обележава велики јубилеј. „Марка сликовито представља однос и пријатељство наших народа и земаља, који почивају на заједничким вредностима и заједничкој визији будућности. Документ приказан на марки и орлови који стоје раме уз раме, подсећају на партнерство између САД и Србије, које градимо из дана у дан“, рекао је амбасадор Годфри и истакао да је најважнији заједнички циљ пут Србије ка Европској унији.

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић оценио је да је уручење ексклузивног филателистичког издања председнику САД Џозефу Бајдену, изузетан симболичан чин који осликава повезаност нација кроз писану реч која несметано птује светом и повезује народе. „Развој добрих односа са САД представља један од спољнополитичких приоритета Србије. Данас можемо с поносом да кажемо да позитивна динамика сарадње Србије и САД достиже нове нивое и отвара низ нових перспектива“ рекао је Старовић и истакао спремност Министарства спољних послова да гради свестрану сарадњу са САД засновану на заједничким вредностима и интересима наших држава и народа.

Пригодно филателистичко издање под називом „140 година српско-америчких дипломатских односа” чине две пригодне поштанске марке у форми блока са мотивом двоглавог орла, који су изабрали грађани Србије гласањем које је организовано у јулу путем апликације Вајбер.