Пошта Србије - Ђорђевић и амбасадор Перл о сарадњи са Пољском и филателистичкој делатности

2.12.2021.

Ђорђевић и амбасадор Перл о сарадњи са Пољском и филателистичкој делатности

Вршилац дужности директора ЈП „Пошта Србије” Зоран Ђорђевић примио је амбасадора Републике Пољске у Србији Рафала Перла, са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње пошта Србије и Пољске, исказавши отвореност за све облике сарадње у циљу преношења и размене искустава и напредне технолошке праксе.

Повод сусрета била је и пригодна поштанска маркa емисије „Знаменити светски књижевници” са ликом Станислава Лема (1921-2006), у част стогодишњице рођења овог чувеног пољског књижевника и једног од најпознатијих светских писаца научне фантастике, коју је Пошта Србије пустила у оптицај 1. децембра, са идејом да подсети на Лемова књижевна достигнућа и утицај на развој светске научно-фантастичне књижевности.

Лем је добитник и бројних награда и признања Републике Пољске за књижевни рад и популаризацију пољске културе у свету, као и међународних награда и признања. Био је члан Пољске академије уметности, почасни доктор наука Универзитета у Ополу, Лавовског државног медицинског универзитета и других, добитник Ордена са белим орлом и почасни грађанин Кракова.

У оквиру емисије „Знаменити светски књижевници” објављене су и марке посвећене Фјодору Михаиловичу Достојевском, Шарлу Бодлеру и Рабиндранату Тагори.