Пошта Србије - Јубилеј дипломатских односа Србије и Казахстанa обележен на маркама

17.12.2021.

Јубилеј дипломатских односа Србије и Казахстанa обележен на маркама

Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије представиo je Њ.Е. амбасадору Републике Казахстан у Србији Мадију Атамкулову пригодно издање поштанских марака „25 година од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Републике Казахстан”, које је Пошта Србије приредила у част јубилеја.

Ђорђевић и амбасадор Атамкулов истакли су успешан развој односа који су током четврт века били обележени чврстим пријатељством, поверењем и међусобним поштовањем, и поздравили отварање новог поглавља у односима Београда и Нур-Султана, на интензивирању и учвршћивању веза у политичкој, економској, културној и хуманитарној сфери, заснованог на чврстом билатералном правном оквиру.

„Висок степен подршке и сарадња наших земаља у најважнијим областима, могу бити још садржајнији. Пошта Србије отворена је за све облике сарадње у циљу преношења и размене искустава и технолошке праксе, а Амбасада Казахстана у Београду пружиће помоћ у комуникацији и повезивању пошта наших земаља, како бисмо пружили још боље поштанске услуге. Сложили смо се и да у области филателистичке сарадње, где сада правимо прве кораке пригодним поштанским маркама поводом важног јубилеја, као и у области културне размене, постоји велики потенцијал, који ћемо убудуће више користити како бисмо повећали међусобно разумевање и приближили наше народе и културе”, рекао је Зоран Ђорђевић.

Мотиви на пригодним поштанским маркама – блоку са две марке и коверту првог дана, су архитектонске и географске знаменитости Србије и Казахстана. Стручну сарадњу обезбедила је Амбасада Казахстана у Београду, док је уметничка реализација дело Мирослава Николића, креатора марака Поште Србије.