Пошта Србије - Међународно такмичење у писању писама за младе

2.4.2024.

Међународно такмичење у писању писама за младе

Пошта Србије позива младе узраста од 9 до 15 година да од 1. до 20. априла учествују на националном такмичењу у писању писама, чији ће победник представљати нашу земљу на Међународном такмичењу за најбоље писмо које организује Светски поштански савез као специјализована агенција Уједињених нација.

Тема овогодишњег такмичења је „Са 150 година, Светски поштански савез служио је људима широм света више од осам генерација. Свет се од тада изузетно променио. Напишите писмо будућим генерацијама о свету за који се надате да ће наследити“.

Такмичење се одржава по правилима Светског поштанског савеза, која подразумевају да писмо мора бити писано руком и да садржи све елементе писма: заглавље (потпуна адреса аутора, датум писма), уводни поздрав („Драги” или „Поштовани”), тело писма (садржај), завршни поздрав и потпис. Писма не смеју бити дужа од 800 речи, а уз руком писану верзију, учесници треба да доставе и електронски препис урађен на рачунару, као и личне податке учесника (име и презиме, датум рођења, адреса становања, име и презиме родитеља, број телефона родитеља, имејл адреса родитеља и број речи у писму). Критеријуми за оцену биће структура писма, придржавање теме, креативност и употреба језика.

Радови се шаљу на адресу Поште Србије, Поштански преградак 500, 11120 Београд 35, са назнаком – Конкурс „Такмичење у писању писама за младе”. Пристигле радове оцењиваће стручна Комисија коју чине представници Министарства информисања и телекомуникација, Министарства просвете и Поште Србије. На међународном нивоу, аутори три најбоља писма биће награђени златном, сребрном и бронзаном медаљом које додељује Светски поштански савез.

Детаљне пропозиције конкурса доступне су на сајту Поште Србије, на страници https://www.posta.rs/cir/stanovnistvo/usluga.aspx?usluga=marketinske-usluge/konkurs/medjunarodno-takmicenje-u-pisanju-pisama-za-mlade , као и на званичном Фејсбук и Инстаграм профилу Поште.