Онлајн преваре - Коме и како да пријавим превару

Уколико примите сумњиви имејл, СМС или поруку на апликацијама за четовање за које се тврди да долазе од Поште Србије или услуге Пост-експрес, или ако откријете веб локацију која има ознаке Поште Србије или Пост-експрес услуге, а за коју мислите да је лажна, молимо вас да то пријавите на: it.bezbednost@posta.rs.

  • У случају сумњивих имејлова: немојте кликтати на линкове нити отварати прилоге, проследите имејл на it.bezbednost@posta.rs, а затим имејл обришите из пријемног сандучета.
  • За сумњиве СМС поруке: пошаљите нам снимак екрана поруке на it.bezbednost@posta.rs.
  • За сумњиве позиве или интернет странице: унесите број телефона или адресу веб локације у тело имејла и пошаљите на it.bezbednost@posta.rs.

Ако сте били жртва преваре која укључује плаћање, односно крађу средстава са вашег банковног рачуна или картице, случај пријавите Националном ЦЕРТ-у на https://www.cert.rs/prijava.html.

Ако сте кликнули на линк, оставили било које личне податке, попут података о банковном рачуну, на интернет страници или преко телефона или сте забринути да сте угрожени, обратите се својој банци и тражите блокаду картице и одмах промените шифре на својим интернет налозима.