Info - Servisne informacije

Spisak pošta koje će raditi u subotu 28. marta možete pogledati ovde.

U nedelju 29. marta pošte će raditi po režimu rada radnih dana, odnosno u intervalima u kojima rade od ponedeljka do petka.

Počele su sa radom privremeno zatvorene pošte: Beograd 64 – Zaplanjska 86; 11216 Borča – Bratstva jedinstva 2G (TC Stop Shop Borča); 21105 Novi Sad – Prva 17; 21225 Radičević – Veljka Vlahovića 2; 21312 Banoštor — Svetozara Markovića 33; 21314 Neštin — Koče Popovića 2; 21422 Mladenovo — Mladena Stojanovića 13; 21428 Plavna – Moše Pijade 28; 21432 Gajdobra – Nevesinjska 7; 21434 Parage — Svetosavska 61; 22429 Voganj – Rumska 3; 21468 Despotovo – Trg oslobođenja 21; 19104 Zaječar 4 – Ljube Nešića 104; 24120 Subotica 20 – Bajski put 58; 21311 Čerević – Kralja Petra I 19;  21411 Begeč – Kralja Petra I 31;  19202 Bor 4 – Radnička 19A; 38226 Brnjak – Brnjak BB; 19208 Lubnica – selo Lice BB; 11421 Smederevska Palanka – Palanačke čete 50 i  23300 Kikinda – Generala Drapšina 26.

Dopunu spiska privremeno zatvorenih pošta manjeg kapaciteta pogledajte ovde.

Javno Preduzeće „Pošta Srbije“, Beograd, u skladu sa Instrukcijom  o načinu privremene isplate penzija za lica sa navršenih 65 i više godina života, koju je donela Narodna banka Srbije, obezbedilo je posebnu telefonsku liniju za klijente poslovnih banaka koji su se opredelili za isplatu penzije na kućnu adresu.

Broj telefona je 011/3 607 700 i dostupan je radnim danima i subotom od 9 do 14 časova.

Poslovne banke sukcesivno, kako obrađuju zahteve svojih klijenata, dostavljaju Pošti Srbije vrednosna pisma za isplatu na dom, koja Pošta Srbije dostavlja na adrese korisnika u najkraćem roku, a odmah po dobijanju od banaka. 

Penzije se uručuju u svemu u skladu sa propisanim uputstvom o bezbednom uručenju. 

Zahvaljujemo korisnicima na poverenju i saradnji.

Pošta Srbije je, u saradnji sa Bankom Poštanskom štedionicom, obezbedila isplatu penzija za korisnike Banke Poštanske štedionice sa navršenih 65 godina i više, na šalterima pošta, na osnovu jednokratnog Punomoćja.

 Obrazac punomoćja nalazi se na linku.

Punomoćje mora sadržati:

  • osnovne generalije, odnosno podatke kako davaoca Punomoćja, tako i punomoćnika (ime i prezime, JMBG, adresu);
  • pun naziv banke i broj računa 200-hhhh-hh sa kojeg se vrši isplata;
  • tačan iznos novčanih sredstava – u numeričkom i pisanom obliku;
  • datum i mesto;
  • potpis davaoca Punomoćja, odnosno vlasnika računa.

Prihvataju se i punomoćja koja su data kako na propisanom obrascu Banke, tako i u slobodnoj formi ukoliko sadrže sve navedene elemente. Punomoćje ne mora biti overeno kod nadležnog organa.

Pored Punomoćja, punomoćnik dostavlja lična identifikaciona dokumenta davaoca Punomoćja i punomoćnika, i platnu – čekovnu karticu punomoćnika.

Dodatne informacije možete dobiti pozivom Kontakt centra Banke na broj telefona 011 20 20 292, ili korisničkog servisa Pošte Srbije na brojeve telefona 0700 100 300 ili 011 3607 788.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave.

Počevši od utorka, 24. marta, građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno - u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ova odluka ima za cilj zadovoljavanje potreba najstarijih sugrađana i na ovaj način Vlada još jednom pokazuje da će učiniti sve što je potrebno kako ti građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane virusom COVID-19 i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije.