Pošta Srbije - Uručene nagrade pobednicima konkursa „Pismo Božić Bati”

11.2.2022.

Uručene nagrade pobednicima konkursa „Pismo Božić Bati”

Mali umetnici – pobednici konkursa „Pismo Božić Bati” okupili su se danas na svečanosti u PTT muzeju gde im je, u prisustvu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija, nagrade uručio Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Uz posebnu zahvalnost Patrijarhu Porfiriju na podršci i ukazanoj časti, Zoran Đorđević je istakao društveno-odgovornu ulogu Pošte Srbije, koja se, između ostalog, ogleda i u devetnaest godina dugom podsticanju razvoja talenata i istinskih tradicionalnih i porodičnih vrednosti kod dece kroz tradicionalni nagradni literarni i likovni konkurs.

„Svesni odgovornosti koju nosi takav kontinuitet našeg konkursa, želeli smo da tradiciju negovanja pisanja pisama i pismenosti usmerimo na jačanje svetosavskog duhovnog i kulturnog nasleđa na kome počivaju istinske vrednosti našeg društva. Zato smo odlučili da pozovemo devojčice i dečake da pišu pisma Božić Bati, i da se u isto vreme raduju, igraju, razvijaju svoju kreativnost i uče kroz svet pisma i umetnosti. Činjenica da su nam stigli radovi više od 7.000 dece iz svih krajeva Srbije, potvrđuje da su najmlađi, njihovi roditelji, vaspitači i nastavnici, prepoznali univerzalne poruke mira, poštovanja, tolerancije i razumevanja, koje naš konkurs „Pismo Božić Bati” prenosi”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Patrijarh Porfirije čestitao je pobednicima ističući da je pismo Božić Bati pismo Hristu – Bogomladencu kao detetu u kojem svako od nas ima mogućnost da iskaže svoje želje i potrebe i da je zato svako ovakvo pismo molitva. „Onda kada je molitva čista, kada je od srca, kada je izvor ljubavi – Bog uvek odgovori. Ko god je pokušao da na topao i iskren način, iz dubine svoje duše, uputi molitvu Bogu, imao je priliku da se uveri da Bog postoji. Molitva je istovremeno i izraz naše želje da svakom čoveku bude dobro i da svaki čovek treba da bude naš prijatelj i naš brat. Otuda nema bolje delatnosti, niti lepšeg posla od pisanja pisama Božić Bati. Ja vas u tome podržavam i znam da je Bog pre svega ljubav i da će uvek biti na svakom mestu i nama izlaziti u susret”, poručio je Patrijarh srpski Porfirije.

Književnica Mirjana Bulatović, predsednica Komisije za izbor najboljih radova, pohvalila je literarne i likovne talente, kao i neizmeran trud svih učesnika konkursa. „Nagrade su namenjene za po pet najboljih radova u obe konkurencije, a zaslužilo ih je bar triput toliko”, rekla je Bulatović obraćajući se pobednicima.

Konkurs „Pismo Božić Bati” realizovan je od 1. decembra 2021. do 7. januara ove godine. Pobednica je Marija Eraković (12), učenica šestog razreda OŠ „Mića Stanojlović” iz Koceljeve, za pesmu dugog stiha „Moj najlepši Božić”. Drugo mesto osvojile su Tijana i Tara Malivuk (6) iz Sremskih Karlovaca, za likovni rad. Treća nagrada pripala je Pavlu Markoviću (7) iz Beograda, za kratak prozni tekst „Pismo Božić Bati”. Četvrtu i petu nagradu osvojile su Ema Leški (10) iz Gospođinaca, i Una Gligorijević (9) iz Vlasotinca za likovne radove. Za najbolje u grupnoj konkurenciji proglašeni su petaci OŠ „Momčilo Popović Ozren” iz Paraćina sa timskim likovnim radom. I ostale nagrade pripale su likovnim radovima: drugo mesto osvojio je vrtić „Slavujak”, PU „Boško Buha”, iz Beograda; trećeplasirani su četvrtaci OŠ „Crnjanski” iz Jagodine; četvrta i peta nagrada pripale su trećem razredu OŠ „Boško Palkovljević Pinki” iz Stare Pazove, i vaspitnoj grupi iz vrtića „Palčica” iz Novog Sada.

Komisiju su činili proslavljeni pisci za decu – Mirjana Bulatović, Nevena Vitošević Ćeklić i Branko Stevanović, i svetski poznati stok fotografi, braća Bojan i Ivan Zamurović.