Pošta Srbije - Ekskluzivna izložba „Neviđeni Lubarda” u PTT muzeju do 1. maja

24.2.2022.

Ekskluzivna izložba „Neviđeni Lubarda” u PTT muzeju do 1. maja

Pošta Srbije i PTT muzej, predstavili su i otvorili za javnost specijalnu izložbu umetničkih slika „Neviđeni Lubarda”, u čast jubileja – 115 godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od naših najistaknutijih likovnih stvaralaca. U prisustvu Zorana Đorđevića, v.d. direktora Pošte Srbije, izložbu koja prvi put predstavlja javnosti deset umetničkih dela Petra Lubarde, iz privatnih kolekcija, otvorio je Nikola Kusovac, istoričar umetnosti.

Kusovac je ocenio da najveći broj slika izloženih u PTT muzeju ima svojstva kulturnog dobra, kao i da obiluju svim bitnim elementima stila izvedenog iz poetike ekspresionizma prožetog iskustvima asocijativne apstrakcije. Istakao je arabesku crteža, svođenje forme, kolorističke kontraste, kao i način materijalizacije, koji su, zajedno sa kompozitnim rešenjem i obrađenim motivima, kako je naveo – tipični za Lubardino, naročito pozno stvaralaštvo.

Izložena umetnička dela – „Bik”, „Crni panter”, „Zmajevi”, „Minotaur”, „Logorska mrtva priroda”, „Škorpija”, „Selo Brajići”, „Stene”, „Kosovski boj” i „Put slobode (Sutjeska)”, nastala su u periodu od 1942. do 1972. godine. Rađena su u tehnikama ulje na platnu, ulje i lakovi na lesonitu, tempera na kartonu i papiru i predstavljaju različite faze Lubardinog stvaralaštva, od ranih radova do poznog.

Pošta Srbije danas je svečano predstavila i pustila u opticaj i prigodnu emisiju poštanskih maraka „115 godina od rođenja Petra Lubarde”, sa motivima izloženih umetničkih dela. Izdanje sadrži dve prigodne poštanske marke štampane u tabacima od po osam maraka sa osam vinjeta u sredini, koverat prvog dana i prigodan žig, u grafičkoj obradi Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije.

Izložba „Neviđeni Lubarda” za posetioce je otvorena u PTT muzeju do 1. maja, u radnom vremenu: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova; četvrtak i subota: od 12 do 20 časova. Ulaz je slobodan.

Petar Lubarda (Ljubotinj, kod Cetinja, 27. jul 1907 – Beograd, 13. februar 1974), bio je srpski slikar, profesor na Likovnoj akademiji u Beogradu, osnivač, predavač i direktor prve stručne likovne institucije u Crnoj Gori – Umjetničke škole na Cetinju, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1961. godine. Slikarsku zaostavštinu poklonio je Beogradu 1973. godine, a kuća, u kojoj je živeo sa suprugom Verom, pretvorena je u Legat Atelje Petra Lubarde, za publiku otvoren 2014. godine.