Pošta Srbije - Poštanske marke u čast pola veka FEST-a

28.2.2022.

Poštanske marke u čast pola veka FEST-a

U čast velikog jubileja, Pošta Srbije objavila je emisiju prigodnih poštanskih maraka „Festovih 50”. O specijalnom i inovativnom filatelističkom izdanju danas su govorili i javnosti ga predstavili Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” u Pošti Srbije, i Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik Odbora FEST-a, na konferenciji održanoj u KOMBANK dvorani.

Jubilarni 50. FEST održava se pod sloganom NOVI.HRABRI.SVET, od 25. februara do 6. marta, i skoro je anagram prvog koji je glasio – HRABRI NOVI SVET, po romanu Oldusa Hakslija.

„FEST danas ima ne samo svojih 50 veličanstvenih festivalskih emanacija, već je obezbedio i mesto u istoriji srpske filatelije inovativnim  rešenjem prigodnih poštanskih maraka u obliku filmske trake, na kojima će vizuelno za istoriju ostati sačuvani odabrani posteri festivala. Idejno rešenje govori o važnosti filmskog festivala koji je tokom pola veka postao deo kulturnog i javnog diskursa srpskog, evropskog i svetskog kulturnog prostora. Početak i kraj filatelističke filmske trake dosadašnjeg trajanja FEST-a obeleženi su kadrom – poštanskom markom sa posterima prvog i pedesetog festivala. Između njih se ređa pet kadrova – vinjeta, odabranih postera FEST-a, koji reprezentuju po jednu deceniju trajanja uzbudljive, gotovo epske, filmske priče FEST-a, koju svi sa nostalgijom i ljubavlju pratimo i poznajemo”, rekao je Adam Sofronijević, direktor Srbijamarke u Pošti Srbije.

Sofronijević je dodao da FEST uvek ide samo sa najboljima, te da je autor ove filatelističke edicije Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije, koja je u 2014. godini ponela prestižnu nagradu za najlepšu poštansku marku Evrope, po izboru publike. Posebno je zahvalio Ivanu Karlu na stručnoj saradnji u realizaciji ovog izdanja.

„Kada FEST, nadam se, napuni 100 godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije, jednog dana imati filatelistitičku vrednost kao trag našeg festivala i vremena. Svet koji nas okružuje, posle korone biće nov, i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi FEST, za novih pedeset godina...”, poručio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a.