Pošta Srbije - Mladi iz Srbije prvi put na svetskom konkursu za najbolje pismo

22.3.2022.

Mladi iz Srbije prvi put na svetskom konkursu za najbolje pismo

Pošta Srbije omogućila je mladima uzrasta od 9 do 15 godina da od danas, zajedno sa vršnjacima iz čitavog sveta, ove godine prvi put učestvuju u Međunarodnom takmičenju za najbolje pismo koje organizuje Svetski poštanski savez kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija.

Tema ovogodišnjeg takmičenja, koje se u kontinuitetu širom sveta održava već 51 godinu, je globalna ekološka kriza, a mladi iz Srbije svoja pisma treba da pošalju na adresu Pošte Srbije, koja je članica Svetskog poštanskog saveza, organizator na nacionalnom nivou. Najbolje pismo predstavljaće Srbiju pred međunarodnim žirijem u Ženevi, Švajcarska.

Međunarodno takmičenje čija je tema ove godine „Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni zašto i šta treba da se preduzme u vezi sa klimatskom krizom”, održava se po pravilima Svetskog poštanskog saveza koja podrazumevaju da pismo mora biti pisano rukom, uz poštovanje striktne forme pisma. To znači da radovi moraju da sadrže sve elemente pisma: zaglavlje (potpuna adresa autora, datum pisma), uvodni pozdrav („Dragi” ili „Poštovani”), telo pisma (sadržaj), završni pozdrav i potpis. Pisma ne smeju biti duža od 800 reči, a uz rukom pisanu verziju, učesnici treba da dostave i elektronski prepis urađen na računaru. Kriterijumi za ocenu biće struktura pisma, pridržavanje teme, kreativnost i upotreba jezika. Nacionalni konkurs je otvoren od 22. marta do 22. aprila, a učesnici radove šalju na adresu Pošte Srbije, Poštanski pregradak 900, 11000 Beograd 6, sa naznakom – Konkurs „Pismo uticajnoj osobi u vezi sa klimatskom krizom”.

Pošta Srbije odlučila je da se prvi put pridruži ovom takmičenju koje Svetski poštanski savez, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za poštanske usluge, održava još od 1971. godine, sa ciljem da doprinese unapređenju pismenosti kod mladih kroz umetnost pisanja pisama i da podstakne učesnike da izraze svoju kreativnost i usavrše svoje jezičke veštine. Pošta Srbije deli vrednosti Svetskog poštanskog saveza i smatra da, uprkos tome što živimo u digitalnom dobu, učenje pravilnog izražavanja kroz pisanu reč predstavlja sposobnost koju svaka mlada osoba treba da neguje u cilju ličnog razvoja i pripreme za budućnost.

Detaljne propozicije konkursa dostupne su na sajtu Pošte Srbije, na adresi http://www.posta.rs, kao i na zvaničnim Fejsbuk i Instagram profilima Pošte.