Pošta Srbije - Pismo učenice iz Futoga konkuriše za najbolje pismo na svetu

6.5.2022.

Pismo učenice iz Futoga konkuriše za najbolje pismo na svetu

Pismo dvanaestogodišnje Ane Milenković iz Futoga predstavljaće Srbiju na Međunarodnom takmičenju za najbolje pismo koje organizuje Svetski poštanski savez. Tema ovogodišnjeg takmičenja za mlade od 9 do 15 godina glasila je: „Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni zašto i šta treba da se preduzme u vezi sa klimatskom krizom”, na koju je nacionalna pobednica odgovorila pismom bivšoj izvršnoj direktorki UNICEF-a, Henrijeti Fore.

Po oceni komisije koju su činili predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije, Ministarstva za zaštitu životne srednine i Pošte Srbije, Ana Milenković (12) je poslala snažnu poruku koja iskazuje objektivnu brigu dece za ekološku budućnost sveta, ali ujedno i poziva na zajedničko delovanje u cilju čuvanja klime na planeti.

Prema pravilima Svetskog poštanskog saveza, JP „Pošta Srbije“ kao nacionalni poštanski operator, poslala je Anino pismo u sedište ove organizacije u Švajcerskoj, gde će međunarodni žiri ocenjivati pisma pobednika iz svih država učesnica i proglasiti tri najbolja koja će biti nagrađena zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom Svetskog poštanskog saveza.

Svetski poštanski savez je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, a Međunarodno takmičenje za najbolje pismo organizuje već 51 godinu na različite teme, sa ciljem da doprinese unapređenju pismenosti kod mladih kroz umetnost pisanja pisama, kao i da podstakne učesnike da izraze kreativnost i usavrše jezičke veštine. Po pravilima konkursa, pisma moraju biti pisana rukom, uz poštovanje striktne forme pisma.