Pošta Srbije - Pošta uručila priznanja pobednicama konkursa „100 uspešnih poslovnih žena”

26.5.2022.

Pošta uručila priznanja pobednicama konkursa „100 uspešnih poslovnih žena”

Pošta Srbije proglasila je danas na svečanosti u Palati Srbija pobednice svog prvog nacionalnog konkursa „100 uspešnih poslovnih žena”, koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije. Predstavnicama najuspešnijih preduzetnica priznanja su uručili Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, i članica konkursne komisije – Draginja Đurić, savetnica grupacije Intesa Sanpaolo za CEE oblast.

„Pošta Srbije se, u skladu sa svojom ekonomskom i društvenom ulogom i vrednostima za koje se zalaže, nacionalnim konkursom „100 uspešnih poslovnih žena” pridružuje čvrstom opredeljenju i naporima Vlade Srbije za podršku ženskom preduzetništvu i unapređenju položaja žena na tržištu rada. Ovaj konkurs naš je doprinos osnaživanju i afirmaciji žena koje su pokazale spremnost da prihvate rizik i pokrenu sopstveni posao, ali i način da ohrabrimo sve dame koje razmišljaju o pokretanju posla. Zbog toga smo odlučili i da pobednice našeg konkursa dobiju kao dodatnu nagradu, mogućnost za zaključivanje ugovora za izvoz robe preko Pošte Srbije –Posteksport uslugom, i to pod najpovoljnijim uslovima, koje niko drugi nema. Pošta Srbije nastaviće i da kontinuirano razvija savremene usluge i inovativna poslovna rešenja zasnovana na digitalizaciji, kojima će i ubuduće davati doprinos većoj konkurentnosti, boljoj tržišnoj pozicioniranosti i afirmaciji kako biznisa čije su vlasnice žene, tako i nacionalne privrede u celini. Na ovim zadacima, uživamo punu podršku resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstva privrede”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, istakla je da sprovođenje ovog konkursa značajno doprinosi promociji ženskog preduzetništva i osnaživanju žena da pokrenu sopstveni biznis. „Neophodno je da kontinuirano radimo na rešenjima za unapređenje položaja žena, jer to doprinosi i boljoj poslovnoj klimi i rezultatima koja su od ključne važnosti za rast i napredak cele Srbije. Rodna ravnopravnost garantuje ne samo ženama bolje šanse i prilike već i celokupnom društvu”, rekla je ministarka Matić.

Matić je podsetila da je Vlada Republike Srbije usvojila novu Strategiju za rodnu ravnopravnost od 2021. do 2030. godine, i istakla da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u svojim aktivnostima uključuje rodnu komponentu i veliku pažnju usmerava na razvoj digitalnih kompetencija žena čime podstiče razvoj ženskog preduzetništva, a od 2016. godine sprovelo je 74 takva projekta i opredelilo više od 61 milion dinara.

Draginja Đurić poručila je da pozdravlja ideju organizatora konkursa i pozvala kompanije na što više društveno-odgovornih akcija, u oblasti ženskog preduzetništva i drugim oblastima.

Prvi nacionalni konkurs Pošte Srbije „100 uspešnih poslovnih žena” trajao je od 8. marta do 8. aprila 2022. godine. Pred komisijom u sastavu Tatjana Matić, Draginja Đurić, i Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje”, kojom je predsedavala ministarka Matić, bilo je više stotina prijava iz cele zemlje. Za sto najuspešnijih kandidatkinja, Pošta obezbeđuje nacionalnu vidljivost njihovog poslovanja i besplatan promotivni prostor u više od 1.500 pošta širom Srbije. Specijalna publikacija u kojoj će biti predstavljeno sto uspešnih poslovnih žena biće dostupna korisnicima poštanskih usluga bez naknade, dok će, istovremeno, elektronska verzija biti dostupna na korporativnom sajtu Pošte. Najuspešnije preduzetnice biće predstavljene i na zvaničnim profilima Pošte na Instagramu, Fejsbuku i Linkedinu.