Pošta Srbije - Petar Veliki na poštanskim markama

9.6.2022.

Petar Veliki na poštanskim markama

Pošta Srbije je u saradnji sa Ruskim domom u Beogradu objavila i predstavila javnosti specijalno izdanje prigodnih poštanskih maraka „350 godina od rođenja Petra Velikog”. Na događaju u PTT muzeju govorili su Nj.E. ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i Irina Antanasijević, rukovodilac Ruskog naučnog instituta u Beogradu.

„Petar Veliki zadužio je srpski narod, i u znak sećanja i zahvalnosti za građenje čvrstih veza naših naroda i njegov direktan izvanredan uticaj na unapređenje prosvete, kulture i verskog života u Srba, prigodnim izdanjem poštanskih maraka obeležavamo jubilej, 350 godina od rođenja Petra Velikog, u čast tradicionalnih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Motivi na markama su Portret Petra Velikog, akademskog slikara Bobana Savića, i ulje na platnu nepoznatog autora Portret Imperatora Petra Velikog (XVIII v.), koji se čuva u muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu, za koji su Ruski naučni institut i Ruski dom u Beogradu u istaživanjima došli do podatka da se do kraja 19. veka čuvao u manastiru Velika Remeta u Srbiji.

Izložbu Ruskog naučnog instituta koja je u PTT muzeju otvorena za posetioce do 24. juna, sa reprodukcijama stripa ,,Petar Veliki”, koji su 1941. godine u „Politikinom zabavniku” objavili ruski emigranti Konstantin Kuznjecov i Pavle Poljakov, a koji će biti ponovo objavljen u izdanju Informatike, predstavila je prof. dr Irina Antanasijević, rukovodilac Instituta. Motivi stripa „Petar Veliki” primenjeni su na prigodnom kovertu izdanja, dok su motivi vinjeta na tabacima maraka fragmenti iz ukaza Petra I o slanju učitelja iz Rusije u Srbiju, čime je omogućeno osnivanje prve srpske škole u Sremskim Karlovcima 1726. godine.

Prigodne poštanske marke štampane su u tiražu 25.000 primeraka i od danas su u opticaju. Pošta Srbije je izdanje priredila na inicijativu„Ruskog doma” u Beogradu u saradnji sa Državnim muzejom Ermitaž iz Sankt Peterburga.