Pošta Srbije - Poštanske marke u čast 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana

14.6.2022.

Poštanske marke u čast 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana

Povodom velikog diplomatskog jubileja – 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, danas je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije otvorena izložba o najvažnijim događajima u bilateralnim odnosima dveju zemalja u periodu od Drugog svetskog rata do danas.

Izložbu sa vrednim svedočanstva i arhivskom građom iz dokumentacije diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova i Arhiva Jugoslavije, otvorio je ministar Nikola Selaković, koji je Nj.E. ambasadoru Japana u Beogradu Takahiku Kacumati, uručio i specijalno poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka Pošte Srbije „140. godišnjica prijateljstva Srbije i Japana”.

Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije govorio je o filatelističkom izdanju Pošte Srbije objavljenom u čast jubileja, istakavši da su odabrani motivi koji ukazuju na sami početak bilateralnih, partnerskih i prijateljskih odnosa, a koji su skoro vek i po obeleženi velikim međusobnim poštovanjem i uvažavanjem, simpatijama i solidarnošću.

„Pridružujemo se obeležavanju jubileja diplomatskih odnosa Srbije i Japana prigodnom filatelističkom edicijom Pošte Srbije, slaveći stalni uspon naših odnosa i sveobuhvatan napredak Srbije i Japana na planu političkog dijaloga, u ekonomiji i privredi, ali i u oblastima kulture i umetnosti, gde obe strane iskazuju jaku želju i interes za međusobno upoznavanje kulturnog i istorijskog nasleđa i tradicije. Izdanje smo priredili sa željom da trajno sačuvamo uspomenu na ovaj jubilej, kao i u čast novih perspektiva za dalji razvoj saradnje”, rekao je Zoran Đorđević.

Po proglašenju Srbije za kraljevinu 6. marta 1882. godine, prvi kralj Srbije posle ere Nemanjića Milan Obrenović, uputio je poruke vladarima mnogih država sveta, obaveštavajući ih o obnavljanju srpske državnosti. Takva poruka upućena je i u carski Tokio, odakle je stigao odgovor japanskog cara Meiđija. Razmena poruka dvaju suverena praktično predstavlja početak zvaničnih odnosa dveju država. Motivi na marki su portreti kralja Milana I Obrenovića i japanskog cara Meiđija, dok su detalji njihovih pisama u pozadini. Motivi na koverti su detalji diplomatske prepiske Milana Obrenovića i cara Meiđija 1882. godine. Umetnička obrada izdanja delo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije.