Pošta Srbije - Diplomatski jubilej Srbije i Alžira zabeležen na poštanskim markama

4.7.2022.

Diplomatski jubilej Srbije i Alžira zabeležen na poštanskim markama

Pošta Srbije i Ambasada Narodne Demokratske Republike Alžir u Srbiji predstavile su danas u PTT muzeju prigodno izdanje poštanskih maraka „60 godina diplomatskih odnosa Srbije i Alžira”. Na događaju u čast dvostrukog jubileja – šest decenija diplomatskih odnosa i 60. godišnjice nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, govorili su Nj. E. ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz, Milan Milanović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije, i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

U nastavku događaja, direktor Đorđević i ambasador Mahraz, otvorili su za javnost izložbu umetničkih slika alžirsko-srpskog umetnika Adela Faresa i izložbu alžirske filatelije.

„Pošta Srbije pridružuje se obeležavanju jubileja diplomatskih odnosa Srbije i Alžira prigodnim filatelističkim izdanjem, u čast brojnih i bogatih veza Srbije i Alžira još od sredine prošlog veka, koje su od tada u stalnom usponu i obeležene sveobuhvatnim napretkom, prijateljstvom i međusobnim uvažavanjem, kao i težnjama obe strane ka najširoj bilateralnoj saradnji i još čvršćem povezivanju u sferi privrede, političkog dijaloga, oblastima kulture i umetnosti i približavanju kultura i tradicije. Izdanje prigodnih poštanskih maraka priredili smo u čast višedecenijskog prijateljstva i otvarajući novo poglavlje u razvoju naših odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa”, rekao je Zoran Đorđević.

„Kaljeno kroz istoriju, alžirsko-srpsko prijateljstvo vuče korene iz oslobodilačke borbe koju je vodio alžirski narod protiv francuskog kolonijalizma i dragocene i višeznačne pomoći koju je srpski narod pružio alžirskom narodu u njegovoj borbi za nezavisnost. Ova aktivna solidarnost ostaće zauvek urezana u srcima i sećanju svih Alžiraca”, rekao je ambasador Fatah Mahraz. On je zahvalio Pošti Srbije i direktoru Đorđeviću na filatelističkom izdanju koje odražava značaj koji Srbija pridaje razvoju istorijskih prijateljskih odnosa i saradnje sa Alžirom, kao i Društvu prijatelja Alžira na organizaciji događaja. 

Filatelističko izdanje „60 godina diplomatskih odnosa Srbije i Alžira” za motive na marki ima manastir Šišatovac u Srbiji i Veliku džamiju u Alžiru, dok su motivi na vinjetama detalj – freska sa prozora manastira Šišatovac, voćke karakteristične za Srbiju i Alžir – šljive i urme, i mozaik sa fontane u Kazbi. Smederavska tvrđava i Kazba u gradu Alžiru, motivi su na FDC kovertu. Stručnu saradnju u realizaciji izdanja obezbedila je Ambasada Alžira u Beogradu, dok je umetnička realizacija delo Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije.

Adel Fares, mladi je likovni umetnik alžirsko-srpskih korena, rođen 1994. godine u Beogradu, gde je i diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti. Master studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a deo studija proveo je i na Fakultetu lepih umetnosti i dizajna u Bratislavi. Ostvario je dve samostalne izložbe i izlagao na grupnim izložbama u Srbiji i u inostranstvu. Izložba umetničkih slika Adela Faresa i izložba alžirske filatelije u PTT muzeju su za posetioce otvorene do 2. avgusta.