Pošta Srbije - Obezbeđen softver za integraciju privatnog zdravstva u sistem eRecept

3.8.2022.

Obezbeđen softver za integraciju privatnog zdravstva u sistem eRecept

Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije Mirsad Đerlek, najavili su danas uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova u sistem elektronskog izdavanja recepata (eRecept) putem platforme elektronske podrške privatnom sektoru koju je razvila Pošta Srbije.

Time će biti omogućena integracija privatne zdravstvene prakse sa zdravstvenim informacionim sistemom Republike Srbije i stvoreni tehnički uslovi da i lekari u privatnoj praksi umesto papirnih izdaju elektronske recepte na isti način kao u državnim zdravstvenim ustanovama.

„Pošta Srbije je kompanija sa najrazvijenijom informatičkom infrastrukturom u zemlji i uz pomoć naših stručnjaka taj potencijal u poslednje dve godine intenzivno razvijamo na dobrobit svih građana. Uz digitalizaciju poštanskih usluga, razvili smo i niz rešenja koja su putem integracije sa državnim ustanovama omogućila savremenu e-uslugu za građane i privredu, poput izdavanja digitalnih zelenih sertifikata, automatskog generisanja naloga za uplatu administrativnih taksi MUP-u Srbije, arhiviranja podataka, usluge eNotar i najnovijeg Poštinog softverskog rešenja kojim omogućavamo iste pogodnosti građanima koji se leče u privatnoj praksi u pogledu izdavanja eRecepata kakve imaju pacijenti u državnim zdravstvenim institucijama. Sledeći korak će pacijentima omogućiti da dobijaju lekove i na kućnu adresu.“, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora JP „Pošta Srbije“.

Proces uspostavljanja elektronske platforme podrške privatnom zdravstvenom sektoru počeće nakon dobijanja odgovarajućih saglasnosti nadležnih organa.