Pošta Srbije - Promocija poštanske marke Srbije u glasanju za najlepšu marku Evrope

6.9.2022.

Promocija poštanske marke Srbije u glasanju za najlepšu marku Evrope

U više gradova Srbije održaće se u narednim danima finale promocije poštanske marke Srbije – kandidata u glasanju za najlepšu marku Evrope. Pozivamo građane da prisustvuju promocijama i glasaju da poštanska marka iz Srbije pobedi na ovom važnom evropskom takmičenju. Izbor za najlepšu poštansku marku Evrope traje još samo četiri dana, do 9. septembra.

Pozivamo sve naše građane da učestvuju u izboru najlepše marke Evrope i da daju svoj glas za marku Pošte Srbije na adresi http://www.posteurop.org/europa2022.

Pošta Srbije je za nacionalnog kandidata na izboru za najlepšu marku Evrope opredelila marku pod nazivom Drekavac, čiji dizajn je delo svetski poznatih fotografa braće Zamurović. Marka je urađena u okviru ovogodišnje teme takmičenja – Priče i mitovi u formi prigodnog bloka sa jednom markom nominale 85 dinara. Na njoj je predstavljeno biće iz mitologije Južnih Slovena, naročito zastupljeno u mitologiji Srba – drekavac. Ovo demonsko biće, po narodnim verovanjima, može imati više materijalnih manifestacija, a njegova umetnička predstava na marki oslikava mračnu, gotovo horor suštinu ovog srpskog mita.

Na takmičenju koje se sprovodi pod pokroviteljstvom Asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa (PostEurope), učestvuju poštanski operatori zemalja članica iz cele Evrope. Najlepša marka Evrope bira se glasovima publike i stručnog žirija, a izbor publike otvoren je za javnost i na njemu mogu učestvovati svi zainteresovani građani. Pošta Srbije svake godine u okviru programa izdavanja prigodnih poštanskih maraka izdaje emisiju EVROPA, kao jedno od najznačajnijih i najpopularnijih izdanja, kojim učestvuje na izboru za najlepšu marku Evrope.

Promocija poštanske marke Srbije u glasanju za najlepšu marku Evrope održaće se 7. septembra u 12 časova u Nišu u Istorijskom arhivu Niša, 8. septembra u 14 časova u Novom Sadu u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke, i 9. septembra u 12 časova u Kragujevcu u Istorijskom arhivu Šumadije.