Pošta Srbije - Redovni dijalog sa sindikatima o planovima i rezultatima

12.10.2022.

Redovni dijalog sa sindikatima o planovima i rezultatima

Održan je redovni sastanak Zorana Đorđevića, v.d. direktora JP „Pošta Srbije”, sa predstavnicima reprezentativnog „Sindikata PTT Srbije”, Sindikata JP PTT saobraćaja Srbije „Nezavisnost”, Samostalnog sindikata poštanskih radnika, Sindikata „Solidarnost” i Sindikata „Radnik”.

Sastanak je imao za cilj redovno informisanje o planovima poslovodstva i razmenu mišljenja. Direktor Đorđević otvorio je sastanak pregledom rezultata na polju reformi organizacije i poslovanja u poslednjih godinu i po dana. Cilj je bio investiranje u nove razvojne projekte, razvoj digitalizacije i uvođenje novih usluga poput paketomata, kao i obnova dela poslovnica, otvaranje novih pošta i nabavka nove opreme i dostavnih vozila.

Po pitanjima poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih i uslova rada, isplaćena je zarada iz dobiti u 2021. i 2022. godini i ostvareno značajno povećanje zarada počev od januara ove godine. Očekuje nas isplata zarade po osnovu doprinosa zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca (nagrada) u decembru i novo povećanje zarada od januara. „U poslednjem kvartalu tekuće godine, a pre donošenja Programa poslovanja za 2023. planirano je da se inicira razgovor sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i Ministarstvom finansija, kako bi se još jednom razmotrila mogućnost za dodatno unapređenje materijalnog položaja zaposlenih. Svakako rad i rezultati pokazuju da to zaposleni zaslužuju. Oni su to pokazali svojim radom, angažovanjem i lojalnošću preduzeću”, rekao je direktor Đorđević. Dodao je i da su obezbeđene nove uniforme za sve zaposlene u tehnologiji, izdvojena sredstva za 24-časovno osiguranje zaposlenih, obezbeđeni zdravstveni sistematski pregledi za sve zaposlene.

Bilo je reči o reorganizaciji Preduzeća, „Hibridne pošte” i radu „PostPro”. Direktor Đorđević izneo je, između ostalog, i predlog izjednačavanja poslova i zadataka na određenim radnim mestima, u toku je i izrada pravilnika o dodatnom stimulisanju zaposlenih u tehnologiji koji postižu rezultate iznad standardnih, nagrađivanje njihovog dodatnog angažovanja i izmene koeficijenata shodno radnom angažovanju. Članovi sindikata informisani su o angažovanju i naknadama za zaposlene angažovane na popisu 2022, i planu za realizaciju popisa u poljoprivredi koji predstoji u 2023. godini, a u kome je predviđeno da učestvuju i radnici Pošte. Po završetku svih aktivnosti u vezi sa javnim pozivom za stimulisanje sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u Pošti Srbije, a koji je imao dobar odziv zaposlenih, omogućiće se građenje stabilnog kadrovskog potencijala prvenstveno u tehnologiji. Razmatra se pilot projekat uvođenja ”haba”, gde je potrebno uraditi izmene i korekcije predloga, utvrditi moguće poteškoće i predloge za prevazilaženje, objasnio je Đorđević.

Jedan od prioriteta budućeg delovanja biće i stalna ulaganja u bolje uslove rada, novu opremu i sredstva za rad, kako bismo postigli veću efikasnost, ostvarili veće prihode, a time obezbedili i novi rast zarada, zaključci su sa sastanka. Sindikati su pozvani da dostave predloge projekata za poboljšanje uslova rada i poslovnih procesa, koji će biti razmotreni prilikom izrade programa poslovanja za narednu godinu.

Naredni sastanak sa predstavnicima sindikata predviđen je do kraja ovog meseca.