Pošta Srbije - Saradnja Pošte i Kineskog kulturnog centra u Beogradu

4.11.2022.

Saradnja Pošte i Kineskog kulturnog centra u Beogradu

Prvi zvanični sastanak o uspostavljanju saradnje Pošte Srbije i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, održali su danas Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i Vang Janliang, direktor Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Razgovarano je o mogućnostima da se Pošta Srbije, kao velika i prestižna kompanija sa istaknutom društvenom ulogom, poveže sa aktivnostima Kineskog kulturnog centra u Beogradu, zvanične kulturne institucije Kineske vlade i važnog kanala za komunikaciju naroda Kine i Srbije.

Vang Janliang i Zoran Đorđević razmenili su mišljenja i iskazali jaku zainteresovanost za široku saradnju kojom bi se podržavalo upoznavanje nacionalnih kultura, razmena ideja, podučavanje i obuke, informativne usluge i promocija turizma, približavanje savremenih razvojnih dostignuća i druge aktivnosti koje doprinose promociji, razmeni i građenju nacionalnih imidža.

Saradnja u filatelističkoj delatnosti i povezivanje sa kulturnim sadržajima koje predstavlja PTT muzej, kao važni kanali za kulturnu i turističkudiplomatiju i promovisanje veza među narodima, izdvojeni su za početne mogućnosti povezivanja. S tim u vezi, direktor Đorđević napomenuo je da su Pošta Srbije i Ambasada Kine u Beogradu krajem prošle godine uspešno realizovale slične projekte – izdavanje specijalne emisije prigodnih poštanskih maraka i filatelističku izložbu povodom stogodišnjice Komunističke partije Kine, što je, kako je rekao, dobar primer za razmatranje i planiranje aktivnosti sa Kineskim kulturnim centrom, u cilju „kvaliteta, popularizacije, prijateljstva i saradnje”.

Kineski kulturni centar u Beogradu izgrađen je i uspostavljen na mestu nekadašnje Kineske ambasade u Jugoslaviji. Istorijski događaji 1999. godine daju mu poseban duhovni karakter. Zdanje Kineskog kulturnog centra kompleks je od osam spratova, površine 33.000 kvadratnih metara, a spoljni izgled zgrade važan je vizuelni medij za izražavanje kineske kulture. Dom kulture zauzima prva dva sprata, površine blizu 6.000 kvadratnih metara, i obuhvata prostore kao što su multifunkcionalna sala, sala za promociju turizma, biblioteka i učionice za ples, slikanje, kulinarstvo, umetnost čaja, borilačke veštine i muzičke instrumente.