Pošta Srbije - Poštanska marka u čast Agostina Neta

17.11.2022.

Poštanska marka u čast Agostina Neta

Pošta Srbije i Ambasada Republike Angole u Beogradu svečano su danas predstavili javnosti prigodno filatelističko izdanje koje je Pošta Srbije objavila povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Agostina Neta. O značaju filatelističke edicije u čast Agostina Neta i prijateljstva Srbije i Angole za dalje građenje dobrih odnosa dveju zemalja, govorili su Euženio Sezar Laborinjo, ministar unutrašnjih poslova Republike Angole, i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

„U duhu tradicionalno dobrih odnosa i prijateljstva Srbije i Angole još od vremena Agostina Neta, prigodnim filatelističkim izdanjem obeležavamo stogodišnjicu od njegovog rođenja, sa zajedničkom porukom da je prijateljstvo Srbije i Angole čvrsto, a naša tradicionalno dobra saradnja puna razumevanja i sa mnogo potencijala koje tek treba iskoristiti. Poštanska marka ostaje trajno svedočanstvo o povezanosti naših zemalja, tekovinama i značaju borbe Agostina Neta, kao i poruka za budućnost – negujmo slobodarske vrednostiinaše prijateljstvo”, rekao je Zoran Đorđević. Direktor Đorđević uručio je ministru Laborinju specijalno poklon izdanje prigodne poštanske marke.

Poštanska marka u formi bloka „Srbija – Angola: 100 godina od rođenja Agostina Neta” ima za motiv portret dr Agostina Neta, pesnika, revolucionara, vođe borbe za nezavisnost, prvog predsednika nezavisne Angole i istaknutog borca protiv kolonijalizma i imperijalizma. Stručnu saradnju u realizaciji filatelističkog izdanja, koje sadrži i prigodan koverat prvog dana i prigodan žig, obezbedila je Ambasada Republike Angole u Srbiji. Umetnička realizacija izdanja delo je mr Bobana Savića, akademskog slikara, kreatora maraka i vrednosnica Pošte Srbije.