Pošta Srbije - Pošta Srbije na “Look up” konferenciji na Kopaoniku

8.12.2022.

Pošta Srbije na “Look up” konferenciji na Kopaoniku

Na Regionalnom stručnom skupu na temu ekologije i energetike – “Look up” koji je na Kopaoniku otvorila Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije, Zoran Đorđević, vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije, učestvovao je na panelu „e-Mobilnost – put od budućnosti do stvarnosti”, predstavivši iskustva na uvođenju koncepta e-Mobilnosti u dostavnu flotu i dalje planove Pošte.

Kako su se dostavna teretna vozila na elektro pogon na dostavi poštanskih pošiljaka u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, pored ekonomičnosti u svakodnevnoj eksploataciji pokazala i kao izuzetno praktična u užim gradskim zonama najvećih gradova, Đorđević je istakao da su od prošle godine intenzivirane aktivnosti na povećanju udela električnih i hibridnih vozila.

„U ovoj godini nastavili smo sa inoviranjem mreže, testiranjem različitih modela i nabavkom elektrokolica za dostavu u pešačkim zonama, elektromopeda, elektrovozila i elektrobicikala za specijalizovanu dostavu. Predlogom plana nabavki za 2023. godinu, planirana je nabavka još novih 100 elektrovozila. Krenuli smo malim koracima, ali naše opredeljenje i planovi dugoročno su vezani za ekološki prihvatljiva zelena rešenja za dostavu poštanskih pošiljaka, svesni uticaja delatnosti Preduzeća na radnu i životnu sredinu ”, rekao je Đorđević.

Dodao je i da Pošta planira nabavku solarnih panela za četiri strateški važna objekta – RPLC Beograd, RPLC Niš, RPLC Novi Sad i LPLC Kragujevac, čija se montaža i sukcesivno puštanje u rad očekuje tokom 2023. godine.

„Look up“ konferencija okupiće 7-8. decembra na Kopaoniku više od 55 stručnjaka iz zemlje, regiona i EU, koji će izlagati na teme energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, tretmana otpada, ekologije i zaštite životne sredine. Na Konferenciji učestvuju i predstavnici Vlade Srbije, državnih organa, javnih preduzeća i najvećih kompanija iz sektora.