Pošta Srbije - 100 godina Bi-Bi-Sija obeleženo na prigodnoj poštanskoj marki

12.12.2022.

100 godina Bi-Bi-Sija obeleženo na prigodnoj poštanskoj marki

Pošta Srbije i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu predstavile su javnosti prigodno filatelističko izdanje koje Pošta Srbije danas pušta u opticaj povodom jubileja – 100 godina od osnivanja Bi-Bi-Sija (British Broadcasting Corporation – BBC).

Na promociji u PTT muzeju, o značaju i uticaju jednog od najvećih svetskih emitera radijskog i televizijskog programa u Ujedinjenom Kraljevstvu, Srbiji i na globalnom nivou od njegovog osnivanja do danas, govorili su Nj.E. Šan Makleodbritanska ambasadorka u Srbiji, Marko Protić, urednik Bi-Bi-Sija na srpskom, i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

„Bi-Bi-Si je jedan veliki britanski brend, jedna od naših nacionalnih institucija, deo našeg kulturnog nasleđa, istovremeno – pouzdan izvor informisanja za milione ljudi širom sveta. Pored vesti, Bi-Bi-Si je širom sveta prepoznatljiv i obožavan zbog svog zabavnog, naučnog i serijskog programa. Mlađe generacije u Srbiji najbolje prepoznaju Bi-Bi-Si kroz televizijske programe kao što su Dejvid Atenborou i Plava planeta, Dr Who, Top Gear, Muzzy in Gondoland ili Match of the Day. Zajednički junaci i popkulturne ikone poput Del Boja ili Crne Guje, spojili su Britaniju sa mnogim društvima širom sveta.  Zahvaljujem Pošti Srbije na ovoj inicijativi, na veoma zanimljivim grafičkim rešenjima, koja će ovekovečiti rad, vrednosti i misiju Bi-Bi-Sija”, izjavila je ambasadorka Makleod.

„Pošta Srbije pridružuje se obeležavanju jubileja – 100 godina čuvenog Bi-Bi-Si javnog medijskog servisa, prigodnim filatelističkim izdanjem koje prenosi jasnu zajedničku poruku da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija povezane prijateljstvom i partnerstvom u mnogim važnim sferama, pa i u medijskoj. Cenimo Bi-Bi-Si kao uticajnog i široko prepoznatljivog globalnog emitera, koji je u najtežim trenucima Drugog svetskog rata odigrao izuzetno značajnu informativnu ulogu i u okupiranoj Jugoslaviji. Zahvalni smo što je na našim prostorima zastupljen i danas kvalitetnim informativnim programom i drugim vrednim sadržajima”, rekao je Zoran Đorđević. Čestitajući jubilej, direktor Đorđević je ambasadorki Makleod uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka sa simboličnim rednim brojem 100.

Na prigodnoj poštanskoj marki u bloku „Srbija – Ujedinjeno Kraljevstvo: 100 godina od osnivanja Bi Bi Sija” prikazani su portreti istaknutih pisaca – Borislava Pekića, koji je od 1985. godine svake druge nedelje imao rubriku na Bi-Bi-Si radiju, čiji sadržaji su kasnije objavljeni u knjizi „Pisma iz tuđine”, i Džordža Orvela, koji je kroz nastupe na radiju Bi-Bi-Si, predstavljao poznati glas borbe protiv fašizma za mnoge slušaoce širom sveta u periodu 1941-1943. U programima Bi-Bi-Sija obojica su učestvovala dok su emitovani iz čuvene zgrade Buš haus, sedišta medijske kuće od 1941. do 2021. godine. Umetnička realizacija filatelističkog izdanja delo je mr Bobana Savića, akademskog slikara, kreatora maraka Pošte Srbije.