Pošta Srbije - Poštanska marka u čast 120 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kube

13.12.2022.

Poštanska marka u čast 120 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kube

Jubilej 120 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kube obeležava se i prigodnom filatelističkom emisijom, koju su na svečanosti u PTT muzeju predstavili javnosti Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i Nj.E Gustavo Trista del Todo, ambasador Republike Kube u Srbiji.

Đorđević i ambasador Trista del Todo istakli su uspešan razvoj odnosa koji su punih 120 godina obeleženi poverenjem i međusobnim uvažavanjem. Pozdravili su dalji razvoj i intenziviranje veza Beograda i Havane u političkoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi, zasnovanih na tradicionalnom čvrstom prijateljstvu i posvećenosti obeju strana.

„Uprkos geografskoj udaljenosti, naše države i narode povezuje istinska bliskost, razumevanje i uzajamno podržavanje u lepim i teškim trenucima. Slažemo se da saradnja naših zemalja treba i može da bude još sadržajnija. Pošta Srbije daje simboličan doprinos obeležavanju jubileja našeg prijateljstva u oblasti filatelije i kulturne razmene, gde postoji veliki potencijal kako bismo još više približili naše kulture. Odabrali smo da prigodna poštanska marka pažljivo biranim motivima ispriča bogatu priču o istoriji naših odnosa i posvećenosti slobodarskim vrednostima, kao i da podseti na izuzetnu književnu baštinu velikana književnosti i njihove zasluge za naše narode”, rekao je Zoran Đorđević.

Motivi na prigodnoj poštanskoj marki su portreti Laze Kostića i Hosea Martia, izvanrednih pesnika i istaknutih nacionalnih boraca i revolucionara. Stvarali su u sličnom periodu, a povezuje ih i različitost interesovanja, društvena-angažovanost i aktivno društveno delovanje pored književnog stvaranja. Prigodno filatelističko izdanje pored prigodne poštanske marke nominale 100 dinara, štampane u tiražu 25.000 primeraka, sadrži koverat prvog dana i prigodan žig. Realizovano je u stručnoj saradnji sa Ambasadom Republike Kube u Srbiji, dok umetničku realizaciju potpisuje mr Boban Savić, akademski slikar, kreator maraka Pošte Srbije.