Pošta Srbije - Ministar spoljnih poslova Portugalije u poseti Pošti Srbije

15.12.2022.

Ministar spoljnih poslova Portugalije u poseti Pošti Srbije

Ministar spoljnih poslova Republike Porugalije, Nj.E. Žoao Gomeš Kravinjo, bio je gost JP „Pošta Srbije“ u okviru zvanične posete Republici Srbiji. Na sastanku sa vršiocem dužnosti direktora Pošte Srbije Zoranom Đorđevićem, ministru je svečano uručeno poklon izdanje emisije maraka izdate povodom 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

„Veliki jubilej tradicionalno dobrih i prijateljskih diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Portugalije, koji su poslednjih godina intenzivirani i koji mudrom politikom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bivaju još čvršći i bolji, trajno su obeleženi i poštanskom markom koju je Pošta Srbije izdala u saradnji sa Ambasadom Republike Portugalije u Beogradu. Ovo filatelističko izdanje samo je početak naše saradnje, koju planiramo da proširimo povezivanjem pošta Srbije i Portugalije“, izjavio je Đorđević, koji je ministru Kravinju, velikom ljubitelju fudbala, poklonio i dres fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Simbolika reprezentovana na izdanju emisije „140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Portugalije“ odražava važne segmente odnosa Portugalije i Srbije. Kulture koje povezuju dva naroda najbolje reprezentuju Žoze Saramago i Ivo Andrić, nosioci Nobelove nagrade za književnost i međunarodno najizrazitiji predstavnici kulturnog i književnog miljea svojih naroda. Isto nacionalno drvo – hrast, uz specifičnosti vrste koja raste u Portugaliji i Srbiji ilustruje istovetnost ideja i vrednosti koje se najčešće povezuju sa ovim drvetom, ali i jedinstvenost nacionalnih identiteta Portugalije i Srbije. Najzad, arhitektonska ostvarenja koja simbolizuju glavne gradove Beograd i Lisabon – zgrade nacionalnih parlamenata, pored umetničke nose i idejnu vrednost, pre svega privrženost oba naroda idealima demokratije.Umetnička realizacija filatelističkog izdanja delo je mr Bobana Savića, akademskog slikara, kreatora maraka Pošte Srbije.