Pošta Srbije - Poštanske marke za jubilej Srbije i Irana

20.12.2022.

Poštanske marke za jubilej Srbije i Irana

Pošta Srbije i Ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu svečano su danas predstavile izdanje prigodnih poštanskih maraka koje je Pošta Srbije objavila u čast jubileja – 85 godina diplomatskih odnosa Srbije i Irana. Na događaju u PTT muzeju, o počecima, razvoju dobrih odnosa i saradnji, uticaju zajedničkih projekata iz kulture na približavanje država i naroda, govorili su Nj.E. Rašid Hasanpurambasador Irana u Srbiji, i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

„Pristup Irana u odnosima sa Srbijom je dugoročan i strateškog karaktera. Ne postoji nijedna nerešena stvar u našim odnosima i nijedan razlog da se oni dalje ne razvijaju”, izjavio je ambasador Hasanpur. Kao samo jedan od aspekata razvijene političke, ekonomske, kulturne i sportske saradnje dveju zemalja, ambasador Hasanpur izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja sporazuma o saradnji između pošta Srbije i Irana, u okviru koga je u planu i skoro izdavanje zajedničke poštanske marke.

„Dobra i čvrsta saradnja i odnosi naših zemalja imaju veliki potencijal za dalji rast, kako u oblasti privrede i trgovinske razmene, tako i u kulturi, obrazovanju i brojnim drugim oblastima. Jubilej, zajedno sa početkom novog uspona u našim odnosima, obeležavamo na prigodan i simboličan način, filatelističkim projektom Pošte i Ambasade Irana u Beogradu, koja prepoznaje i uvažava plemenitu misiju filatelije i uticaj koji ostvaruje na kulturnu razmenu i saradnju, bliže povezivanje i dalji razvoj naših odnosa”, rekao je Zoran Đorđević. Čestitajući jubilej, Đorđević je ambasadoru Hasanpuru uručio na poklon primerak izdanja prigodnih poštanskih maraka.

Na prigodnim poštanskim markama u bloku izdanja „85 godina diplomatskih odnosa Srbije i Irana” prikazani su mauzoleji – Spomenik neznanom junaku na Avali autora Ivana Meštrovića, i Grobnica Kira Velikog u Pasargadu u Iranu. Umetnička realizacija izdanja koje sadrži i koverat prvog dana i prigodan žig, delo je Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije. Stručnu saradnju u realizaciji izdanja obezbedila je Ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu.