Pošta Srbije - Remek-dela Nadežde Petrović iz privatnih kolekcija na poštanskim markama

14.2.2023.

Remek-dela Nadežde Petrović iz privatnih kolekcija na poštanskim markama

Pošta Srbije predstavila je i pustila u opticaj ekskluzivno filatelističko izdanje poštanskih maraka „150 godina od rođenja Nadežde Petrović”, sa motivima deset umetničkih slika Nadežde Petrović iz privatnih kolekcija, koja do sada nisu izlagana. Na događaju u PTT muzeju, o životu i umetnosti Nadežde Petrović, motivima i značaju filatelističkog projekta, govorili su Nikola Kusovac, istaknuti istoričar umetnosti, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

„Sa ponosom, zahvalnošću i poštovanjem sećamo se Nadežde Petrović, a novi uspon naše filatelije planiramo da otpočnemo izuzetno važnim filatelističkim projektom u čast Nadežde Petrović. Sigurni smo da će ovaj poduhvat značajno uticati na našu kulturno-umetničku scenu i proširiti poglede i tumačenja umetnosti naše velike umetnice, humanistkinje i rodoljuba. Ponosni smo što smo uspeli u svojim naporima da ova remek-dela učinimo dostupnim javnosti, i zahvaljujemo na ljubaznosti i velikodušnosti kolekcionara koji su nam ih ustupili”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Na prigodnom izdanju poštanskih maraka izdanja „150 godina od rođenja Nadežde Petrović” motivi na markama su: Crvena kuća u predelu (1907); Fasada Crkve Sv. Marka u Veneciji (1914); Crveni božuri (1913); motivi na vinjetama – Prizren (1913); Anđa u dvorištu (1910–1911); Predeo (1907); Čobanin svira u frulu (1906); motivi na kovertama: Čišćenje gusenica (1906); Portret Jovana Skerlića (1907); Sestre (1905). U emisiji su tri prigodne poštanske marke u tabaku sa 12 maraka i osam vinjeta, tri koverta prvog dana i prigodan žig. Grafička realizacija izdanja delo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije. Stručnu saradnju obezbedili su Nikola Kusovac i Ljubica Miljković, istoričarka umetnosti, jedan od najvećih poznavalaca dela Nadežde Petrović.

Izložba filatelističkog izdanja za posetioce je otvorena u PTT muzeju do 24. februara, u radnom vremenu Muzeja: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova; četvrtkom i subotom od 12 do 20 časova. Ulaz je slobodan.