Pošta Srbije - Đorđević sa ambasadorkom Portugala

23.2.2023.

Đorđević sa ambasadorkom Portugala

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević sastao se danas sa ambasadorkom Portugala u Srbiji, Nj.E. Virdžinijom Pinom sa kojom je razgovarao o planovima za dalju saradnju Pošte Srbije i ambasade, kao i o saradnji dvaju poštanska operatora.

Na sastanku u središtu Preduzeća kojem je prisustvovao i direktor Radne jedinice „Srbijamarka” Adam Sofronijević, ambasadorka Pina upoznata je sa budućim filatelističkim aktivnostima „Pošte Srbije“ koja će ove godine učestvovati u organizaciji velike međunarodne filatelističke izložbe „Balkanfila“ u Beogradu i na kojoj će se predstaviti i filatelisti iz Portugala.

Đorđević je ovom prilikom ambasadorki Pini uručio poklon izdanje emisije maraka „140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Portugalije” za predsednika Portugala Marsela Rebela de Sozu, simbolično sa rednim brojem 001. 

Na poštanskoj marki u formi bloka i kovertu prvog dana, simbolično je prikazana povezanost dvaju naroda u kulturi, koju reprezentuju pisci Žoze Saramago i Ivo Andrić, najizrazitiji predstavnici kulturnog i književnog miljea svojih naroda, i nosioci Nobelove nagrade za književnost. Motiv zajedničkog nacionalnog drveta – hrasta, ilustruje istovetnost ideja i vrednosti koje se sa njim najčešće povezuju, ali i jedinstvenost nacionalnih identiteta Portugalije i Srbije, a arhitektonska ostvarenja glavnih gradova Beograda i Lisabona predstavljena su zdanjima nacionalnih parlamenata, koji pored umetničke prenose i idejnu vrednost – privrženosti oba naroda idealima demokratije.