Pošta Srbije - Izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915” u PTT muzeju

1.3.2023.

Izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915” u PTT muzeju

U PTT muzeju otvorena je tematska izložba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915”. Izložbu je otvorio prof. dr Milan Radovanović, nekadašnji predsednik Saveza filatelista Srbije, koji je poslednje dve decenije posvetio istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu.

Izložba predstavlja dopisne karte – pisma, dopisnice, razglednice, i knjige u kojima autor Radovanović dokumentuje vrednost pošte, ne samo kao sredstva komunikacije u smislu događanja na frontu, već i pošte kao lične vesti. 

„U prilog tome govore i podaci iz knjige iz kojih saznajemo da je kroz Solun prošlo više od 23 miliona poštanskih pošiljki – ka i iz Soluna, što je zaista impozantno. Pošta je u ratnim razaranjima i golgoti za naše vojnike i one koji su ih čekali kod kuće, značila – vest, često jedinu. Dakle, pošta–vest je bila vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nadanja i beznađa, očekivanja  i razočaranja”, izjavio je Radovanović, koji je na temu Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu objavio više od 100 radova u zemlji i inostranstvu.

„Veoma smo zahvalni za svesrdnu stručnu pomoć prof. dr Radovanovića, kao i ustupanje fonda za potrebe izložbe. Drago nam je što će javnost biti u prilici da uživa u segmentu naše baštine koji pored filatelističke vrednosti ima mnogostruki istorijski značaj”, izjavio je Marko Jelić, rukovodilac Sektora za poslove PTT muzeja u Pošti Srbije.

Izložba je za posetioce otvorena do 14. marta 2023. godine, u PTT muzeju u Beogradu, Majke Jevrosime 13, u radnom vremenu Muzeja.