Pošta Srbije - Prigodne poštanske marke u čast razvoja srpsko-nemačkih odnosa

23.3.2023.

Prigodne poštanske marke u čast razvoja srpsko-nemačkih odnosa

U Gete institutu u Beogradu održana je promocija izdanja prigodnih poštanskih maraka koja slave odnose Srbije i Nemačke. Jubileji 140 godina od potpisivanja prvih trgovinskih i konzularnih ugovora između Srbije i Nemačke i prvog susreta savremene srpske kulture sa Zapadom koji se odigrao pre 200 godina u Nemačkoj dolaskom tvorca savremenog srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića na nemačke univerzitete, predstavljeni su na dve emisije poštanskih maraka.

Ova dva istorijska trenutka označila su početak formiranja privrednih i kulturnih veza Srbije i Nemačke, koje i pored svih istorijskih izazova traju do danas i koji za Srbiju predstavljaju neke od najvažnih tačaka oslonca u odnosima sa Zapadom.

Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji i dr Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture Srbije, zahvalili su Pošti Srbije i Gete institutu u Beogradu na inicijativi da se neki od najvažnijih pozitivnih događaja složene istorije Srbije i Nemačke ovekoveče na poštanskim markama i time pošalje još jedan jasan signal da je Srbija privržena izgradnji dobrih odnosa sa Nemačkom i EU.

Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, rekao je: „Simbolično se sećamo dva velika događaja koji su doneli nove impulse i pokrenuli građenje dugoročnih veza i odnosa u oblastima do danas najvažnijim u našoj saradnji, privredi, trgovini, ekonomiji, investicijama, političkim odnosima, nauci i kulturi. Svime što danas imamo da prikažemo dodatno ćemo oplemeniti našu kulturnu i umetničku ponudu i produkciju i pojačati kulturne i stvaralačke veze koje odavno postoje, a koje treba da nastavimo da čuvamo i negujemo. Dva jubileja koja se navršavaju ove godine poslužila su nam kao inspiracija i zahvalan sam ambasadorki Konrad i Gete institutu na podršci i zajedničkoj promociji filatelističkih izdanja, kojima se, slobodno mogu da kažem, možemo ponositi”.

Ovom prilikom napravljen je još jedan umetnički iskorak, čime su Pošta Srbije, Gete institut i Ambasada SR Nemačke u Beogradu dali još jedan simboličan zalog za još bolje veze Srbije sa Nemačkom u budućnosti. Remek-delo srpskog slikarstva „Apoteoza Vuka Karadžića” Pavla Paje Jovanovića, 1897, iz privatne kolekcije, poslužilo je za motiv na prigodnoj poštanskoj marki i vinjetama izdanja. Ulje na platnu srpskog slikara koji je najveći deo svog umetničkog opusa stvorio upravo na Zapadu, bilo je izloženo za javnost samo jednom, povodom prenošenja posmrtnih ostataka Vuka Karadžića u Beograd, u jednom izlogu u centru Beograda. Od tada nalazi se u privatnim kolekcijama. Danas je ponovo replika ovog dela ugledala svetlost dana u izlogu Gete instituta u Beogradu, nedaleko od mesta na kome je pre 126 godina prvi i poslednji put bilo dostupno srpskoj javnosti, a gde će biti izložena do ponedeljka.

Stručna saradnja u realizaciji izdanja „140 godina Trgovinskog ugovora i Konzularne konvencije” – Ambasada Republike Srbije u SR Nemačkoj; umetnička realizacija izdanja: Miroslav Nikolić i Nadežda Skočajić, kreatori maraka Pošte Srbije.

Stručna saradnja u realizaciji izdanja „200 godina od dolaska Vuka Karadžića u Nemačku” – Udruženje književnika Srbije; grafička realizacija izdanja: Nadežda Skočajić.