Pošta Srbije - Vredan poklon Vojnom muzeju povodom Dana vojske

21.4.2023.

Vredan poklon Vojnom muzeju povodom Dana vojske

U okviru svečanosti kojima se obeležava Dan Vojske Srbije, u Galeriji Vojnog muzeja u Beogradu otvorena je izložba „Vojne zastave kod Srba od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata iz zbirki Vojnog muzeja” autorke Marijane Jovelić. Poklon Pošte Srbije Vojnom muzeju, ulje na platnu „Prelazak Srpske vojske preko Albanije 1915.” Miloša Golubovića, ratnog slikara pri Vrhovnoj komandi Srpske vojske, predstavljeno je ovom prilikom.

„Nacionalno kulturno dobro velike vrednosti iz zbirke PTT muzeja, umetničku sliku koja predstavlja jedno od najupečatljivijih dela Miloša Golubovića u kojima je centralni motiv albanska golgota, Pošta Srbije sa velikim zadovoljstvom predaje na poklon Vojnom muzeju da je čuva u svom bogatom muzejskom fondu, zajedno sa drugim delima ratnog slikara Miloša Golubovića koje baštini. Nismo imali dilemu da  joj je ovde mesto, a moj predlog jednoglasno je prihvatio Nadzorni odbor Pošte Srbije, kao i ministar Miloš Vučević, kome ovom prilikom, kao i svim pripadnicima naših oružanih snaga čestitam predstojeći praznik, Dan Vojske Srbije”, rekao je Zoran Đorđević.

Direktoru Đorđeviću zahvalnicu za uspešnu saradnju u ime Vojnog muzeja, uručila je potpukovnik Nevenka Darmanović.

Izložba „Vojne zastave kod Srba od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata iz zbirki Vojnog muzeja” za posetioce je u Galeriji Vojnog muzeja u Beogradu otvorena do 20. juna.