Pošta Srbije - Prva srpska marka objavljena 1. jula 1866. može se videti u PTT muzeju

1.7.2023.

Prva srpska marka objavljena 1. jula 1866. može se videti u PTT muzeju

Na današnji dan 1. jula, po starom julijanskom kalendaru, 1866. godine, objavljena je prva redovna poštanska marka u Srbiji. 

Ova istorijska marka uz ostale vredne eksponate istorijskog razvoja srpske pošte, ali i razvoja telekomunikacija uopšte na ovim prostorima, može se videti u PTT muzeju, u ulici Majke Jevrosime 13 u Beogradu, subotom i četvrtkom od 12 do 20 časova, i ostalim danima, osim ponedeljka, od 10 do 18 časova.

Ovom markom po prvi put u našoj savremenoj istoriji moglo se poslati pismo i druga pošta u okviru Srbije. Marka je štampana u tri varijacije, žutom, crvenom i plavom bojom, sa vrednostima od 10, 20 i 40 tadašnjih para. Sve tri varijacije su imale isto grafičko rešenje - lik Kneza Mihaila Obrenovića.

Prva srpska redovna marka štampana je u Beču i kako je njena izrada kasnila, a zbog hitne potrebe da se novine šalju putem organizovane poštanske usluge, od maja 1866. godine za slanje novina mogla se upotrebiti tzv. “grbuša”, prva srpska tzv. novinska poštanska marka. Ona je nosila na sebi prikaz srpskog grba i njome su se mogle slati novine i štampa, što je u ono vreme bilo veoma često.

Osim zanimljivosti da je Srbija imala marku i pre prve redovne poštanske marke, rana istorija naše filatelija govori mnogo i o istoriji štampe u Srbiji i popularnosti novina u tadašnjoj Srbiji.