Pošta Srbije - Susret sa Oskarovkom Sintijom Vejd – Srpske poštanske marke u čast Holivuda

7.7.2023.

Susret sa Oskarovkom Sintijom Vejd – Srpske poštanske marke u čast Holivuda

Prilikom spontanog susreta u Novom Sadu, sa američkom rediteljkom i dobitnicom Oskara Sintijom Vejd (Cynthia Wade) koja boravi u poseti Srbiji, o njenom radu, ostvarenjima i utiscima tokom boravka u našoj zemlji razgovarao je v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Pošta Srbije objavila je 4. jula prigodnu poštansku marku u čast stogodišnjice postavljanja natpisa Holivud u Los Anđelesu, jednog od najčuvenijih simbola globalne pop kulture 20. veka i do danas univerzalne metafore za čitavu industriju, subkulturu i životni stil.

Đorđević je rediteljki Vejd predstavio simboliku motiva na prigodnoj poštanskoj marki u čast velike filmske umetnice Ajde Lupino – režisersku stolicu sa natpisom ”Mother of all of us”, kako je sebe nazivala jedna od prvih žena u Holivudu koja se bavila pisanjem scenarija, produkcijom i režijom filmova. Rediteljka Lupino, čije ostvarenje je i „Autostoper”, jedini film noir iz klasičnog perioda žanra koji je režirala žena, i njena nezavisna producentska kuća ”Filmakers Inc.”, bili su orijentisani na niskobudžetne filmove sa osetljivom društvenom tematikom, te režiserska stolica Ajde Lupino na randu bloka predstavlja simboličnu podršku ženama u Holivudu koje su decenijama bile obespravljene u filmskoj industriji, predočio je Đorđević.

Dodao je da je Pošta Srbije prigodnim izdanjem želela da ukaže na jake kulturne veze sa Sjedinjenim Državama, koje su u osnovi prijateljstva naših naroda. Uručivši poklon izdanje prigodnih maraka režiserki Vejd, Đorđević je istakao i da su usponu, slavi i uspehu Holivuda, doprineli umetnici srpskog porekla, među kojima je izdvojio glumca Karla Maldena, sa neverovatnom filmskom karijerom od više od 60 filmskih ostvarenja, dobitnika Oskara 1951. godine i Nagrade za životno delo Američkog glumačkog udruženja, 2004. godine.

Đorđević i rediteljka Vejd potpisali su zatim koverte prvog dana koje će sa porukom i prigodnom markom Srbija – SAD: 100 godina Holivuda, biti poslate na adresu Akademije filmskih umetnosti i nauka i istaknutih umetnika u Holivudu, prvenstveno glumicama, rediteljkama, scenografkinjama i drugim filmskim umetnicima, u znak zahvalnosti za doprinos razvoju filmske umetnosti i stvaranju istorije Holivuda.

Umetnička realizacija izdanja Srbija: SAD – 100 godina Holivuda – akademski grafičar Jakša Vlahović, kreator maraka Pošte Srbije