Pošta Srbije - Izložba „Vojvodina na razglednicama” do 29. jula u PTT muzeju

10.7.2023.

Izložba „Vojvodina na razglednicama” do 29. jula u PTT muzeju

U PTT muzeju otvorena je tematska izložba „Vojvodina na razglednicama” autora Petra Savića, koja predstavlja istoriju razvoja poštanskog saobraćaja na tlu Vojvodine u dva tematska perioda, od kraja XIX veka do 1945. godine i od 1945. do danas. Izložbu je otvorio rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić, a goste je kroz izložbu proveo autor Petar Savić.

Izložba daje hronološki prikaz dopisnih karata – razglednica, koje ilustruju prenos pošte počev od prvih ambulantnih pošta, preko rečnog, drumskog i železničkog saobraćaja, do objekata preko kojih se saobraćaj obavljao i povezivao sa ostalim delovima zemlje poput mostova i zgrada pošta, i objekata važnih za industralizaciju, kao što su šećerane, industrijske zgrade, kupališta i fabrike. Izložba nudi i istorijske informacije vezane za kralja Aleksandra, kraljicu Dragu i Nikolu Pašića, koji su prikazani na razglednicama. Svaka od izloženih razglednica nosi ime izdavača, podatke odakle je i gde putovala, te ima i filatelistički značaj.

Izložbu upotpunjavaju poštanske značke, rečne trube, fenjeri. Postavka je za posetioce otvorena do 29. jula, u PTT muzeju u Beogradu, Majke Jevrosime 13, u radnom vremenu Muzeja. Ulaz je slobodan.